Kiderült, mikor és hol kezdődik a koronavírus elleni oltások beadása Magyarországon

Covid-19, coronavirus, koronavírus, vírus, járvány,Coronavirus vakcina, oltás, Vaccination
 Center Bamberg MEDICINE AND HEALTH diseases SCIENCE Corona Covid-19 VACCINATION Cannula Latex gloves Test run
17 December 2020, Bavaria, Bamberg: During a test run at the vaccination centre in Bamberg, a medical assistant attaches the cannula to a lady for vaccination. There is no vaccine in the syringe. Trial runs have already been planned at the vaccination centre in the Brose Arena in Bamberg, which is still under construction. Photo: Nicolas Armer/dpa
Vágólapra másolva!
A Dél-pesti Centrumkórházban kezdődik majd a koronavírus-járvány elleni oltás a -70 fok körüli hőmérsékleten tárolandó Pfizer-vakcinával – hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője közölte, hogy a maszkviselési szabályokat 238-an, a kijárási korlátozásokat 286-an szegték meg az elmúlt 24 órában.

Meghalt 187, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4428 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette, 295 977-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatoké 7725-re emelkedett, a gyógyultak száma 89 814.

Ez a karácsony más lesz, ezért Müller Cecília kérte, hogy a különböző háztartásban élők ne ünnepeljenek együtt. A részletes karácsonyi szabályokról hétfőn tesz bejelentést a miniszterelnök.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy csütörtökön egy 19 éves áldozata is volt a járványnak, akinek egy gyulladásos alapbetegsége is volt. Eddig több mint 200 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Hamarosan Magyarországon is lesz vakcina a koronavírus ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Nicolas Armer

Őket oltják először

Müller Cecília a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet: Magyarországon 12-féle védőoltás kötelező. A védőoltással olyan antigén kerül a szervezetbe, ami hasonlatos a kórokozóval, így kiváltja a szervezetben a hatékony immunválaszt.

A gyermekbénulást is az oltásokkal tudták megfékezni, a kórokozó nem tűnt el, de védettek vagyunk ellene.

A koronavírus elleni védőoltásoknál a régebbi és az új technológiák is hatásosak. Jövő év elején sokféle vakcina elérhető lesz.

  • Az egyik fajta elölt vírust tartalmaz, érdekes a vírusvektor-vakcina, amihez egy ártalmatlan vírust használunk, hogy hordozza annak a vírusnak egy részét, ami ellen védekezünk.
  • Fehérjealapú vakcinák is léteznek, a koronavírus tüskefehérjéjét viszik be a szervezetbe.
  • RNS és DNS alapú vakcinák is vannak, ez egy új bonyolult eljárás. Ez utóbbi érkezhet Magyarországra.

A Pfizer-vakcinát mínusz 70-80 fokon kell tárolni.

– mondta. "Kérem, hogy bízzanak a vakcinában, várjuk, a két ünnep között érkezik" - tette hozzá, elmondva még, hogy a 35 ezer oltás után jön majd a többi.

– mondta kérdésre Müller Cecília.