Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által biztosított forrásból elinduló pályázat a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódva a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti- és társasházi lakások fűtéskorszerűsítését támogatja.

Kaderják Péter klíma- és energiapolitikáért felelős államtitkár elmondta: A lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését, szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező beruházásokra ezúttal összesen 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A programban márciustól lehet majd benyújtani a pályázatokat, de a dokumentumok már most elérhetők a kiíró ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a jelenlegi felhívás előzményeként 2019 nyarán hirdette meg az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztésére és radiátor cserére irányuló pályázati támogatási programot. A korábbi kiírásnak köszönhetően 321 társasházban, lakásszövetkezeti épületben összesen 26.300 lakás fűtési rendszerének energetikai korszerűsítése kezdődhetett meg 2,46 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A fejlesztések nyomán évente több mint 18 millió KWh energiamegtakaritás és 4.100 tonna feletti CO2 csökkenés várható. A program folytatásaként az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. közzétette a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó új pályázati felhívást, amely

a szabályozható fűtéssel ma még nem rendelkező 170 ezer lakás modernizálását viszi tovább.

A vissza nem térítendő támogatás legfeljebb a beruházás elszámolható bruttó költségének felét fedezheti. A társasházak, lakásszövetkezetek minimum 150 ezer forintot, maximum 75 millió forintot nyerhetnek el fejlesztéseikre. Az egy lakásra eső támogatás nem haladhatja meg a 400 ezer forintot. A pályázatokat elektronikusan, ügyfélkapus azonosítást követően, a pályázati portálon keresztül lehet majd benyújtani 2021. március 16. 10 órától a forrás kimerüléséig, de legkésőbb jövő augusztus végéig. A részletes kiírás és egyéb dokumentumok, információk az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján érhetőek el.