Mindenkit bedarált Gyurcsány Ferenc, elkészült a baloldali Soros-kolbász

SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; GYURCSÁNY Ferenc; SZÉL Bernadett; KUNHALMI Ágnes; KERESZTES László Lóránt; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; JAKAB Péter
Budapest, 2019. január 3. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. Az első sorban balról jobbra: Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető és Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselője. Előzőleg a képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, vasárnap este a baloldali pártok bejelentették, hogy – a várakozásoknak megfelelően – a Jobbik is felsunnyogott Gyurcsány Ferenc listájára, így a bukott miniszterelnök pártja, a DK a többiekkel együtt – LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd – közös listán fog szerepelni a 2022 tavaszán esedékes országgyűlési választáson. Mondhatni, hogy a végére Gyurcsánynak mindenkit sikerült bedarálnia a Soros-kolbászba. Az Origo összefoglalójából kiderül, hogy Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd, a Momentum és a Jobbik korábban – a szavak szintjén – még annak a gondolatától is viszolyogtak, hogy bármi közük legyen a bukott miniszterelnökhöz, most pedig eljutottak odáig, hogy az általa irányított és összeállított listáján fognak szerepelni.
Vágólapra másolva!

Párbeszéd

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, a félszázalékos Párbeszéd elnöke sem kedvelte régebben Gyurcsány Ferencet (vagy legalábbis úgy tett).

Molnár Gyula, az MSZP egykori elnöke, Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2012-ben, még LMP-sként a későbbi főpolgármester azt mondta egy beszélgetésben:

és 2014-ben az összefogás és a közös listáról történő megegyezés után ugyanez a Karácsony úgy nyilatkozott a Gyurcsánnyal történő megegyezésről:

Karácsony Gergely a 2006-os rendőrterrorért és a baloldal tönkretételéért is már számos alkalommal bírálta régi-új főnökét, ami

ELÉGGÉ ÁLSÁGOS ANNAK TÜKRÉBEN, HOGY AMIKOR EZEK TÖRTÉNTEK, KARÁCSONY A BALLIBERÁLIS KORMÁNYZATOK ÁLTAL ADÓFIZETŐI PÉNZEKKEL KITÖMÖTT MEDIÁNNAK DOLGOZOTT.

Momentum

A Gyurcsány vezette listára néhány napja kéredzkedett fel a Momentum, amelynek politikusai korábban arról beszéltek, hogy nem kérnek sem a bukott miniszterelnökből, sem a régi baloldali pártokból, ehelyett „teljes megújulást és totális generációváltást" hirdettek meg, még 2017-ben.

Erről egy akkori Facebook-bejegyzés is tanúskodik. Az illető Kasszandra módjára jósolta meg a Momentum 180 fokos fordulatát.

Forrás: FACEBOOK

2017 márciusában Fekete-Győr András pártelnök a következőket mondta a baloldali Klubrádiónak interjút adva:

nyomban kizárta ezáltal az együttműködést más pártokkal. A Momentum elnöke hozzáfűzte:

A baloldal Forrás: Facebook

Szintén 2017 márciusában a Momentum vezetője egy, a 24.hu-nak adott interjújában a következőket mondta mostani főnökéről:

2017 novemberében az azóta már megszűnt Budapest Beacon nevű baloldali hírportálnak Fekete-Győr – többek között – elismerte, hogy költségvetési, államháztartási szempontból az ország sokkal jobban áll, mint 2010 előtt.

A radikális baloldali pártelnök a Gyurcsány-korszakra kitérve így folytatta: „a köztelevízió akkor az MSZP érdekeit szolgálta. A Fidesz rá volt kényszerítve, hogy létrehozza a Hír TV-t. Maga a gazdaság pedig darabokra hullott. Az eladósodás a szocialista kormányok hibája".

Soproni Tamás, aki akkor a párt egyik alelnöke volt, jelenleg pedig Terézváros polgármestere, 2017 augusztusában a 24.hu-nak adott interjújában elmondta:

Ugyanebben az interjúban közölte: „Szerintem eljutott oda a magyar közélet, hogy már Simicskának is jobban hiszünk, mint Gyurcsánynak, ami hihetetlen, de így van". Majd az azóta már a magánéleti botrányokkal terhelt Donáth Annának dolgozó Ceglédi Zoltán baloldali politológust idézve kiemelte:

Tehát a momentumos politikus a baloldali összefogást akkor „mosléknak" minősítette. Érdemes megjegyezni, hogy Soproni a 2014-es önkormányzati választáson az akkori „moslék" (Együtt-PM-MSZP-DK) önkormányzati képviselőjelöltje volt Terézvárosban, de persze nem jutott mandátumhoz.

Soproni Tamás és Fekete-Győr András, két vidám momentumos Forrás: Facebook

Mindezek után az interjúban Soproni mindenki másnál egyértelműbben fogalmazva kijelentette:

„NEM GYURCSÁNYOZZUK ÖSSZE MAGUNKAT".

Közvetlenül a 2019-es európai parlamenti választás után Fekete-Győr azt mondta Gyurcsányról:

A 2019-es önkormányzati választás után egy hónappal a Momentum elnöke még azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc nem állhat a baloldali összefogás élén...

Jobbik

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból"

- ez áll a Jobbik alapító nyilatkozatában, amit a küldöttek a párt 2003-as alakuló ülésén fogadtak el. Akkor, amikor Pongrátz Gergely a könnyeivel küszködve adta a jelenlévőknek a forradalmat jelképező lyukas zászlót. Az '56-os hős álmában sem gondolta volna, hogy az általa alapított szervezet Gyurcsány Ferenc és a kommunista utódszervezetek politikai szekértolója lesz, ráadásul felsunnyog a bukott miniszterelnök listájára is.

„Szemkilövető", „hazaáruló", „magyarellenes"

- a mai napig visszaköszönnek a hazai közbeszédben azok a jelzők, amellyel a Jobbik politikusai egykoron illették Gyurcsányt, illetve a baloldal tagjait. A Jobbik tehát éveken keresztül a mostani baloldalt totálisan uraló, bukott kormányfő ellenében pozícionálta magát.

- mondta nem sokkal a 2009-es uniós választás előtt Vona Gábor korábbi pártelnök a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnökéről.

Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI

Jelzésértékű, hogy a párt akkor még a „Magyarország a magyaroké" szlogennel kampányolt. Miután a Jobbik brüsszeli mandátumokat szerzett, a „radikális változás" jelszavával bejutott a magyar Országgyűlésbe is.

- Vonának ez a 2011-es parlamenti felszólalása tökéletesen megmutatja, hogyan viszonyult akkoriban a Jobbik Gyurcsány Ferenchez.

Egy évvel később a párt évindító rendezvényén az MSZP-ből kivált Gyurcsány Ferencet úgy jellemezte, hogy

A 2014-es parlamenti választás kampányában pedig kijelentette, hogy senkivel nem kötnek választási szövetséget, senkivel nem készülnek koalícióra. A Jobbik ekkor még teljesen elutasította a baloldali összefogást, azt írva róla 8 pontos összegzésében, hogy

„csupa leszerepelt, régi és alkalmatlan ember" alkotja az együttműködést.

Az új baloldal (LMP, Momentum) felé egyre inkább nyitó Vonáék 2017-ben még kizárták az MSZP-vel vagy a DK-val együttműködést. Rövid közleményükben azt írták,

ÖSSZEFOG-E A JOBBIK A JÖVŐBEN BÁRMELYIK BALOLDALI PÁRTTAL? NEM.

Bár az beszédes, hogy

sem a DK, sem a Jobbik nem támogatta az alaptörvény módosítását 2016 őszén, dacára annak, hogy a népszavazáson részt vevők 98 százaléka (több mint 3,3 millió ember) nemmel szavazott a Brüsszel által erőltetett kötelező betelepítési kvótára.

Ekkor történt meg először, hogy Gyurcsány és Vona egy kulcsfontosságú kérdésben egy platformra helyezte magát.

2018 nyarán, miután a Fidesz ismét megszerezte a kétharmados többségét, az alaptörvény-módosítást véghez vitte.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) plakátja a budapesti Ötvenhatosok terén 2016. december 7-én. A kép Vona Gábor Jobbik-elnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt öleli át a korábbi plakátkampányból ismert bohóc, a felirat pedig azt hirdeti: „Egymásra találtak! Együtt mondtak nemet a bevándorlásellenes alkotmánymódosításra” Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 2018-as választást megelőzően a DK megkísérelte kizárni a Jobbikot a baloldali együttműködésből. Kezdeményezésük sikeresnek bizonyult, igaz, ekkor még Vona Gáborék sem akartak közösködni a többszörösen bukott baloldali pártokkal. Mint ismert, a baloldali pártok pár hónappal a választás előtt azzal voltak leginkább elfoglalva, hogy kit tegyenek bűnbaknak azért, hogy nem sikerült tárgyalóasztalhoz ülniük. Gyurcsány annak ellenére, hogy pár nappal korábban vállalhatatlannak nevezte a Jobbikot, Vona Gáborékat is tárgyalóasztalhoz hívta.

CSAKHOGY VONA GÁBORÉK AKKOR MÉG GYURCSÁNYRA HIVATKOZVA NEM FOGADTÁK EL A MEGHÍVÁST.

A 2018-as parlamenti választást követően a Jobbik fokozatosan olvadt bele a DK vezette baloldali szövetségbe. Emlékezetes, Sneider Tamás elnökké választását követően többször szakadt a párt. Pedig a volt elnök tavaly év végén is úgy fogalmazott, hogy a Gyurcsány Ferenccel közös lista a teljes ellenzék vereségét jelentené. Tetszik, nem tetszik, ezt tudomásul kell venni. Megválasztását követően idén januárban Jakab Péter még azt mondta:

NEM TUDOK KÖZÖSSÉGET VÁLLALNI GYURCSÁNY FERENCCEL.

Sőt, Gyöngyösi Mártonnak, a párt elnökhelyettesének, EP-képviselőjének a megfogalmazása szerint Jakab a tisztújító kongresszuson úgy kérte a tagság bizalmát, hogy elmondta, elképzelhetetlen, hogy egy listán legyen Gyurcsány Ferenccel.

Jakab a hvg-nek adott márciusi interjújában megerősítve ezt kifejtette, hogy nem fogok Gyurcsány Ferenccel egy listán szerepelni.

Maga Gyöngyösi Márton is bírálta a DK elnökét, amikor az LMP-közeli Azonnalinak azt mondta, hogy

„GYURCSÁNY INKÁBB AKADÁLYA EGY KÖZÖS LISTÁNAK, MINT A MELEGHÁZASSÁG".

Ugyanakkor Gyöngyösi több alkalommal is ellentmondásba került saját magával, Gyurcsányék kapcsán.

Gyöngyösi Márton 2018 májusában a baloldali pártokkal való együttműködést firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy

„az eredmény tükrében valamin egész biztosan változtatni kell."

Ezt később konkretizálta, és olyat engedett meg magának, amit korábban soha senki a Jobbikban.

- nyilatkozta 2019 januárjában, amiből egyértelművé vált, hogy

A JOBBIK MEGÉRKEZETT A BALOLDALRA, ELÁRULVA SZAVAZÓIT, ÉS SAJÁT ALAPSZABÁLYÁT.

Ahogy pár sorral feljebb erről szó volt, ennek voltak előjelei. Az akkor még csak pártszóvivőként funkcionáló Jakab Péter nem sokkal a súlyos kudarc után közös interjút adott a Magyar Narancsban a radikális baloldal anarchista arcával, a párbeszédes Tordai Bencével. Ezek után nem csoda, hogy az alsóbb szinteken is megkezdődött az ideológiai átalakítás.

Amikor a két (?) szélsőség találkozik Forrás: FACEBOOK

Bár a tavaly májusi uniós választáson még külön listán indultak a baloldali pártok, az önkormányzati választásra Sneider Tamás vezetésével a Jobbik teljesen összeállt a baloldallal. A hála nem politikai műfaj: pár hónappal később, januárban leváltották a pártelnöki székből az összefogást levezénylő pártelnököt. Erre csalódottan úgy reagált, újabb kanyarral gyarapítva karrierjét, hogy

Helyére

az a Jakab Péter érkezett, aki elkötelezett híve a totális összeborulásnak, a Jobbik ideológiamentesítésének, és most felsunnyogott Gyurcsány Ferenc listájára.

Erre lehetett számítani, Jakab az ATV-ben a múlt héten utalt is rá: „én azért is hiszek az ellenzék erejében, mert látom, hogy az elmúlt másfél két évben honnan-hová jutott el, mekkora változáson esett át mind a Jobbik, mind pedig a többi ellenzéki párt, és a változás abban foglalható össze, hogy képesek vagyunk kompromisszumokat kötni".

Egy szó, mint száz, a várakozásoknak megfelelően végül a Jobbik is beadta a derekát, és néhány parlamenti hely reményében csatlakozott Gyurcsányékhoz.

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök hónapokkal ezelőtt mondta: