A járvány miatt nehéz helyzetbe került családokon, vállalkozásokon segít a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása

családi hitel
44971396 - worried family with child sitting with financial documents at home
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szombaton jelentette  be, hogy a kormány július elsejéig meghosszabbítja a hiteltörlesztési moratóriumot. A hitelesek ezzel automatikusan élhetnek, csak annak kell a bankkal külön felvenni a kapcsolatot, aki 2021. január 1. és július 1. között tovább akarja fizetni a hitelét. Szakértők szerint a legújabb kormányzati intézkedés óriási segítség a magyar családoknak, vállalkozásoknak. A korábbi tapasztalatok is ezt támasztják alá.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök szombaton újabb intézkedéseket jelentett be a magyar családok és vállalkozások védelme érdekében, a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak az enyhítésére.

A bejelentésből kiderült, hogy a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv négy pontban történő kiegészítéséről döntött. Az első pont a hiteltörlesztési moratóriumról szólt. Ennek alapján:

a családok és a vállalkozások hiteltörlesztési moratóriumát július 1-ig meghosszabbították. Ez automatikus, csak annak kell intézkedni, aki tovább akarja fizetni a hitelét.

A moratórium célja a rászorulók megsegítése

Orbán Viktornak a moratóriummal kapcsolatos bejelentésére reagált Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, aki elmondta:

Ez a fenntartható gazdasági növekedés érdekében a bankszektor által általánosan támogatott megoldás - hangsúlyozta.

A Bankszövetség főtitkára közölte: a miniszterelnöki bejelentés szerint a magyarországi fizetési moratórium változatlan feltételekkel fél évvel automatikusan meghosszabbodik. Ez az előbbi megközelítésen túlmutat, mivel minden ügyfél beleesik - tette hozzá Kovács Levente.

Illusztráció Forrás: 123RF

A szakember kiemelte:

A BANKSZÖVETSÉG JAVASLATA ALAPJÁN, AKIKNEK A KORONAVÍRUS-VESZÉLYHELYZET MIATT JÖVEDELEMKIESÉSÜK VAN, ÉS A HITELTÖRLESZTÉSI TERHEK MEGFIZETÉSE NEHÉZSÉGET OKOZ, AZOK FELTÉTLENÜK ÉLJENEK A MORATÓRIUM LEHETŐSÉGÉVEL.

Akik pedig nem esnek bele ebbe a rászorultsági csoportba, azokat pedig arra kérik, hogy gondolják végig, vessék össze a moratóriumban maradás, illetve a törlesztés folytatásának lehetőségeit – zárta nyilatkozatát Magyar Bankszövetség főtitkára.

Századvég: A kilábalás szempontjából fontos a moratórium

A Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza, Szakáli István Loránd azt mondta a hitelmoratóriummal kapcsolatosan az M1 aktuális csatornán, hogy

A szakértő hozzáfűzte: előrejelzéseik szerint legkorábban 2022-ben érhető el a teljes gazdaságban az a növekedési ütem, ami 2019-ben jellemezte Magyarországot, dinamikus, de nem azonnali helyreállással számolnak a koronavírus-járvány után.

A tavaszi moratóriumot több mint 2,7 millióan vették igénybe

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusi közleménye alapján a lakossági ügyfelek kétharmada és a vállalati adósok négyötöde, összesen

több mint 2,7 millió ügyfél választotta a törlesztési moratóriumot június elejéig.

Mindkét ügyfélcsoportnál az alacsonyabb összegű hiteleknél – tehát vélhetően részben a rosszabb anyagi helyzetben lévő lakossági adósok és a kisebb méretű cégek – választották az átlaghoz képest többen a fizetés átmeneti felfüggesztését.

Egész pontosan, tavasszal

A MINTEGY 3,8 MILLIÓ LAKOSSÁGI HITELSZERZŐDÉSBŐL KÖZEL 2,5 MILLIÓ ÜGYFÉL VÁLASZTOTTA A FIZETÉS ÁTMENETI FELFÜGGESZTÉSÉT, MÍG A KÖRÜLBELÜL 285 EZER VÁLLALATI HITELSZERZŐDÉS ESETÉBEN TÖBB MINT 225 EZREN ÉLTEK EZZEL A LEHETŐSÉGGEL.

Ami a hitelek nagyságát illeti, a moratóriumra jogosult összesen 6796 milliárd forintnyi háztartási hitelállományból 3855 milliárd forintnyit érintett volt így az akkori moratórium, a 9692 milliárd forintnyi összes vállalati hitelállományból pedig 5208 milliárd forintnyit.

Októberben már volt egy döntés a moratórium részleges meghosszabbításáról

Orbán Viktor szeptember 19-i bejelentése nyomán az Országgyűlés október 20-án elfogadta azt a jogszabályt, amely arról rendelkezett, hogy bizonyos társadalmi csoportoknál 2021 nyaráig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.

Azzal a lehetőséggel a gyereket nevelő családok, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak és bizonyos vállalkozások élhettek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ezzel kapcsolatosan hangsúlyozta, hogy a családtagokat is beleszámítva több mint egymillió embert fog érteni a hosszabbítás, ami

400-450 MILLIÁRD FORINTOT HAGY A CSALÁDOKNÁL ÉS A VÁLLALKOZÁSOKNÁL.

Ha a baloldalon múlna, már ma sem lenne hitelmoratórium, veszélybe sodorva ezzel a munkahelyeket, a családok életszínvonalát és megélhetésük biztonságát - mondta egy korábbi sajtótájékoztatón Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

AMIKOR A VESZÉLYHELYZET MEGSZŰNT, AZ ÁTMENETI SZABÁLYOKAT SEM VOLTAK KÉPESEK TÁMOGATNI,

ezek tartalmazták a hitelmoratórium meghosszabbítását is - jegyezte meg a politikus.

Egyébként már a hiteltörlesztési moratórium márciusi bevezetése is óriási segítséget jelentett a családoknak és vállalkozásoknak a koronavírus-járvány kitörése után.

A kormány az akkori döntésével 2000 milliárd forintot hagyott az embereknél.