Újabb páncélozott harckocsik érkeznek a honvédséghez

Letették a Lynx-harcjárműgyár alapkövét Zalaegerszegen, GALÉRIA
Lynx gyalogsági harcjármű hajt le egy trélerről a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya fogadóépülete közelében 2020. december 17-én, a Lynx-harcjárműgyár alapkövének ünnepélyes letétele alkalmából tartott bemutatón. A német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalata által mintegy 60 milliárd forintból épülő, a kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx harcjárműveket gyártó üzemből 218 harcjármű kerül a Magyar Honvédséghez, amelyből 172-t gyártanak majd le a 2023-ra elkészülő zalai üzemben.
Vágólapra másolva!
Újabb negyven, négykerékmeghajtású páncélozott jármű szállításáról írt alá szerződést a Magyar Honvédség - tájékoztatta a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága hétfőn az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint

ez része annak a több mint háromszáz páncélozott jármű beszerzését célzó programnak, amelynek következő fázisa már magyarországi gyártás, és az ahhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés részeként valósul meg.

Lynx gyalogsági harcjármű hajt le egy trélerről a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya fogadóépülete közelében 2020. december 17-én, a Lynx-harcjárműgyár alapkövének ünnepélyes letétele alkalmából tartott bemutatón. A német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalata által mintegy 60 milliárd forintból épülő zalai üzem 2023-ra készül el. Forrás: MTI/Varga György

Közölték, a projekt a Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzésének és előállításának mintáját követi. Hozzátették, hogy az első fázisban a későbbi kaposvári gyártáshoz licenszt adó török cég szállítja a járműveket.

- írták a közleményben. Abban kitértek arra is, hogy a második fázisban történik a négykerékmeghajtású járművek magyarországi előállítása, amelynek során fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére.

A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik.

Közölték azt is, hogy a támogató járművek mindenekelőtt nagyfokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonák számára.

A Lynx gyalogsági harcjármű bemutatója a Brave Warrior 2020 nemzetközi hadgyakorlaton a Veszprém megyei Hajmáskér közelében 2020. szeptember 24- Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Megjegyezték, ez olyan hadműveleti körülmények között különösen fontos, amelyekkel a Magyar Honvédség is szembesül missziós szerepvállalásai során.

- áll a közleményben.