Már egy éve szolgálok Magyarországon, keresztül-kasul bejártam. Európát is jól ismerem, így bizton állíthatom, a kontinensen Magyarország szinte az egyetlen hely, ahol egy gyakorló vallásos zsidó szabadon sétálhat az utcán anélkül, hogy bármitől tartania kellene - mondta Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet a Magyar Nemzetnek. 

Nagyon egyszerű, ennek a szóhasználatnak nincs helye a XXI. századi beszédben – különösen Európában, természetesen Magyarországon sem –, főleg akkor, ha egy olyan közszereplőről beszélünk, akinek pozitív példát kell mutatni ezzel kapcsolatban. Civilizált vitában, bármennyire is heves, az ember nem használhat ilyen szavakat! Nemcsak zsidókkal, hanem bárkivel szemben sem. Szégyen, amikor ilyen dolgok történnek, és leginkább annak a társadalomnak, ahol ez előfordulhat - mondta Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete a baloldali polgármester, Baranyi Krisztina antiszemita botrányáról. 

"Szégyen, amit Baranyi Krisztina mondott"Forrás: MTI

A nagykövet a Magyar Nemzetnek arról is beszélt, hogy a Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) nevű zsidó szervezet antiszemita támadásokat vizsgáló listáján Magyarország az európai országok közül az utolsó helyen állt. Az idei évben összesen nagyjából harminc incidens történt az országban. Persze egyetlen eset is sok, de azért nem mindegy, mennyihez képest. Másodszor: már egy éve szolgálok Magyarországon, keresztül-kasul bejártam. Európát is jól ismerem, így bizton állíthatom, a kontinensen Magyarország szinte az egyetlen hely, ahol egy gyakorló vallásos zsidó szabadon sétálhat az utcán anélkül, hogy bármitől tartania kellene - tette hozzá.

A nagykövet beszélt arról is, hogy az ELTA világviszonylatban is az egyik legjobb fegyvergyártó, ezért sokan döntenek amellett, hogy az amerikai légvédelem mellé izraeli radarrendszert vásárolnak. Hogy mennyire jó? Ahogy mondani szokták, a puding próbája az evés. A vaskupoláról azt kell tudni, hogy a rövid hatótávú lövedékek semlegesítésére tervezték. A Gázai övezet környékén elterülő izraeli falvak lakóinak olykor csak 15 másodpercük van fedezékbe húzódni a kilövés és a becsapódás között. A vaskupola azonban nem csupán elhárítani képes ezeket a rakétákat, de azt is kiszámolja, hogy lakott területre csapódnak-e be, azaz be kell-e avatkozni. Sokan próbáltak már megtámadni minket, de a vaskupola eddig mindegyikkel elbánt. A „puding" bizonyított - tette hozzá.