December 27-től megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását  

Karácsonyfa vásárlók és árusok Budapest, 2020 december 21. fenyőfa, ünnep, maszk, koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
Vágólapra másolva!
Magyarországon fordulat következett be a fertőzések tekintetében, és a kormány bízik benne, hogy a halálozások száma is csökkenni fog - mondta Gulyás Gergely a keddi Kormányinfón. Azonban a Miniszterelnökség vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a vírushelyzet kapcsán nincsen trendforduló, egész Európában terjed, és maradnak a korlátozások, sőt, több helyen szigorítások is életbe léptek. Beszélt arról is, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban december 27-től megkezdődik az oltás. Legalább 5500 vakcina érkezik Magyarországra az év végéig - tette hozzá, kiemelve: 17,5 millió vakcinát kötöttek le eddig.
Vágólapra másolva!

Szentkirályi Alexandra megismételte, hogy a kormány hétfőn döntött a szentestére vonatkozó kijárási tilalom egy éjszakára történő feloldásáról. Gulyás Gergely miniszter elmondta, hogy sem Európában, sem a világon jelentős mértékű javulásról nem számolhatnak be: a vírus továbbra is terjed. Európa-szerte vagy fenntartották, vagy tovább szigorították a korlátozásokat.

Hozzátette, hogy a 14 éven aluli gyermekek nem számítanak be a családi gyülekezésnek számító tízfős keretbe.

Maradnak január 11-ig a mostani intézkedések

Magyarország semmilyen személyszállító gépet nem fogad Nagy-Britanniából kedd éjféltől kezdve – hangsúlyozta. Megnyugtatónak nevezte, hogy az első hírek szerint az eddig kifejlesztett vakcinák használhatóak és alkalmazhatóak az új vírustörzzsel szemben is.

Gulyás elmondta, hogy a kormány legalább január 11-ig fenntartja a veszélyhelyzet kihirdetésekor bevezetett rendelkezéseket. Mindenkit arra kért, hogy fegyelmezetten tartsák be a korlátozásokat, hogy a vírus a magas fertőzésszám ellenére kontroll alatt tartható legyen.

Gulyás Gergely: Január 11-ig biztosan maradnak a mostani intézkedések Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a következő napokban mintegy 5500 adag vakcina érkezik Magyarországra, de a következő napokban újabb szállítmány érkezik a Pfizer oltóanyagából. Hangsúlyozta, hogy a kormány minden vakcinagyártóval, így az oroszokkal és a kínaiakkal is tárgyal – a cél az, hogy hatékony, ellenőrzött és engedélyezett vakcina álljon rendelkezésre. A miniszter azt kérte, hogy aki szeretne részt venni az oltásban, az a vakcinainfo.gov.hu honlapon regisztráljon. Ezt eddig már több mint 300 ezren megtették – emelte ki Gulyás Gergely. Rámutatott, hogy a világon nagy versenyfutás zajlik azért, hogy kihez, mikor jut el az oltóanyag.

Ennyien veszik igénybe a moratóriumot

A gazdaságvédelmi intézkedések közül a legfontosabbnak a hitelmoratórium meghosszabbítását nevezte. 2021. január 1. és június 30. között a jelenlegi feltételek mellett folytatódik a 2018 előtt felvett hitelek törlesztése.

A hitelmoratórium a teljes, 10 300 milliárd forintos hitelállománynak a 48 százalékára vonatkozik – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely elmondta: a kisvállalkozások teljes iparűzési adója a felére csökkent. Ez azokra a vállalkozásokra vonatkozik, ahol 250-nél kevesebb alkalmazott dolgozik. A kormány az alapján hozott döntést, hogy hol van a legnagyobb szükség megtakarításra, ennek következtében 150 milliárd forint marad a kis- és középvállalkozásoknál. A 25 ezer fő alatti önkormányzatok esetében automatikusan jár a helyi iparűzési adó kompenzációja, de a kormány az e fölötti városokkal is nyitott a tárgyalásokra. A kormány célja, hogy a kis- és közepes vállalkozások a lehető legjobb helyzetben éljék túl a nehéz időszakot.

Nagy segítség a vállalkozásoknak a hitelfizetési moratórium Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely megemlítette a lakásfelújítási támogatásokat is. Ennek keretében az igénybe vehető 6 millió forintból 3 millió forint a kormányzati támogatás.

A legfontosabb ma a foglalkoztatottság, de még egy ilyen nehéz válsághelyzetben is 900 ezerrel többen dolgoznak most, mint 2010-ben Magyarországon.

Itt a pontos mérleg

150 milliárd forint marad a vállalkozásoknál az IPA-fizetés ideiglenes felfüggesztésének eredményeként – mondta Gulyás. Az önkormányzatok a 2017-18-as támogatási szinten lesznek, és a 2011-es szinthez képest még több mint 50 százalékkal több bevételük lesz. A miniszter elmondta, hogy jó lenne, ha ezen viták nemcsak pártpolitikai viták mentén folynának. A kormány nyitott a tárgyalásokkal az önkormányzatokkal, de a vállalkozásoknak ezt a nehéz időszakot túl kell élniük.

Szentkirályi Alexandra azt mondta, hogy az iskolai vagy óvodai területen dolgozók számára január 3-tól indul a koronavírus-tesztelés.

Még ekkor is csőd volt a baloldali pártok kormányzása

A miniszter az Origo kérdésére kifejtette: szerinte semmilyen elvi alapja nincsen a Jobbik és a baloldali pártok együttműködésének. A baloldali kormányzás még akkor is csődhelyzetet eredményezett, amikor még egymással egyébként jóban lévő baloldali és liberális pártok kötöttek szövetséget. Most viszont két ellentétes pólus, a tűz és a víz együttműködéséről lenne szó a Jobbik és a DK, a Momentum és társaik együttműködésével.

Orbán Viktor miniszterelnök korábbi bejelentésére reagálva elmondta: több mint 300 ezren, mintegy 307 ezren, regisztráltak előzetesen a koronavírus elleni oltásra. A kormány arra számít, hogy első körben 5 500 adag vakcina érkezik december 27-én a Pfizer/BioNTech vakcinájából. Reményeik szerint ebből az oltóanyagból „jó néhány százezer adag" már idén rendelkezésre fog állni.

A cél az, hogy a kínai vakcina is a lehető leghamarabb megkapja az európai oltási engedélyt.

Hozzátette, hogy nemcsak Kínában, hanem több más országban használják már ezt a vakcinát, tehát a kínai vakcina is megbízható. Ebben az évben reálisan fél-egymillió kínai vakcina érkezhet Magyarországra, ez csak az OGYÉI jóváhagyásán múlik – tette hozzá a miniszter.

Csak ellenőrzött vakcina kerülhet forgalomba Magyarországon Forrás: KKM

Ingyenes és önkéntes lesz az oltás

Gulyás Gergely kifejtette: a rendkívüli jogrendet az Országgyűlés jóváhagyásával tudja a kormány 15 napnál hosszabb időre bevezetni. Ez jelenleg február 7-ig áll fenn, a kormány ezután újabb 15 nappal tudja meghosszabbítani, azután az Országgyűlés hozzájárulására lesz szükség. A jelenlegi helyzet indokolja a rendkívüli jogrend fenntartását. Felhívta a figyelmet, többször elmondták már, hogy a jogrend fenntartását az egészségügyi helyzet indokolja.

Az oltás ingyenes és önkéntes lesz.

A kormány összesen 16 millió adag vakcina megrendelését tervezi, ez mintegy 8 millió ember beoltását tenné lehetővé, hiszen mindenkinek két oltásra van szüksége az immunitás eléréséhez.

"Gyurcsány a legkorruptabb politikus"

Gyurcsány a legkorruptabb magyar politikus, aki a pártállami kapcsolatait felhasználva lett dúsgazdag ember, ezért teljesen hiteltelen, amit a volt kormányfő a korrupcióról mond. Kérdésre azt mondta, hogy ezen pártok legfontosabb célja a hatalom megszerzése, semmilyen elvi alapja nincsen az együttműködésüknek. Ha sikeresek lennének a választáson, akkor az nagyon kedvezőtlen fejlemény lenne. A szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal kötött szövetséget - tette hozzá.

Gulyás: Gyurcsány Ferenc az egyik legkorruptabb politikus Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az EU Next Generation alapjára vonatkozó kérdésére kifejtette: az Országgyűlés február 15-ét követően dönthet a Next Generation ratifikálásáról. Tartalmi viták vannak az Európai Néppárttal, így ha azokban nem tudunk közös nevezőre jutni, akkor nincs jövőnk a pártcsaládban, ha sikerül megoldani ezeket, akkor van jövő – válaszolta egy másik kérdésre.

A 2021-es honvédelmi beruházásokat firtató kérdésre Gulyás azt felelte, hogy erről a Honvédelmi Minisztérium fog dönteni.

Minden további információval a HM áll majd rendelkezésre.

A választási kampányra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy nem változtat a Fidesz stratégiáján az, hogy az ellenzéki pártok egy része közösen indul, mivel a kormányzó párt 2016 óta erre számított.

Eredményes gazdasági védekezés

Nehéz prognózisokról beszélni, mivel nem tudjuk, meddig tart a gazdasági válsághelyzet. Gulyás szerint ez addig tart, amíg nem lesz vakcina. A munkaerőpiaci történések alapján Magyarország a 4-5. helyen áll a munkanélküliségi mutatókat tekintve, csak Csehország, Lengyelország és Málta áll jobban nálunk Európában. Jelenleg 26 ezerrel dolgoznak csak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt, amikor Magyarország a gazdaság ereje teljében volt.

Mindez jól mutatja, hogy a magyar kormány intézkedései a legeredményesebbek közé tartoznak Európában.

A minimálbérről szólva elmondta, hogy az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések okán abban bíznak, hogy 2021-ben érdemi növekedés történhet a minimálbérben. Elég lehet a 116 ezer forintos nettó bér is ahhoz, hogy valaki részesedjen a hatmillió forintos felújítási hitelből, de kevesebbet is fel lehet venni – felelte egy másik kérdésre. Gulyás Gergely hozzátette: a minimálbér akkora lesz, amekkora bérben megállapodnak a felek.

Arra a kérdésre, hogy mi várható a magyar-brit gazdasági viszonyokban, ha létrejön a Brexit és nem lesz megállapodás az EU-val, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy Magyarországnak továbbra is az lesz az érdeke, hogy erősek maradjanak a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok. Nagy-Britanniába 2021 októberéig utazhatnak a magyar állampolgárok „sima" személyi igazolvánnyal, azután – jelen állás szerint – már csak útlevéllel tehetik meg ezt, mondta a miniszter.

Sok a kérdés még a Brexit körül Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Csak ellenőrzött vakcina lehet itthon

Gulyás Gergely azt mondta, örül annak, hogy hat-hétéves vitát követően sikerült megállapodást kötni a norvég kormánnyal. Norvégia ugyanis nem tagja az EU-nak, így nem járul hozzá az uniós költségvetéshez sem, viszont tagja az európai gazdasági társulásnak, vagyis élvezi annak előnyeit. A Norvég Alap újabb pályázatait egy civil alap közreműködésével, annak segítségével fogják kiírni – mondta a miniszter.

A koronavírus elleni védekezés sikerességét firtató kérdésére Gulyás Gergely kifejtette: Ha megnézzük, hogy milyen országok állnak Magyarország mögött a halálozási statisztikákban, akkor látszik, hogy nálunk sokkal gazdagabb, jobb egészségüggyel rendelkező országok sora van mögöttünk.

Az orosz vakcinára (Szputnyik-V) vonatkozó kérdésére kifejtette:

Ugyanakkor elmondta, hogy a Szputnyik-V vakcina jelenleg még nem rendelkezik oltási engedéllyel hazánkban.