Ha a lakosság legalább 60 százalékát beoltják, megállítható a járvány

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, december, tél,
Vágólapra másolva!
A járvány tetőzhetett Magyarországon, tendenciózus csökkenést tapasztalunk az új fertőzöttek számában – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Beszélt arról is, hogy vasárnaptól 5000 egészségügyi dolgozót oltanak be a Pfizer vakcinájával, az oltást három héttel később meg kell majd ismételni.
Vágólapra másolva!

Több európai országhoz hasonlóan a magyar kormány a mai nappal megtiltotta a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratok leszállását, Magyarország területén veszélybe került légi jármű kivételével Magyarországon nem szállhat le – tájékoztatott Kiss Róbert rendőr alezredes.

A kormány ezenkívül december 24-én estére feloldotta a kijárási korlátozást.

Az alezredes felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a 14 év alatti gyermekek nem tartoznak bele a családi összejövetelek 10 fős korlátozásába.

Két sörözőt zártak be

Kiss Róbert elmondta, hogy bevásárlóközpontokban hét személlyel szemben intézkedtek a rendőrök hétfőn. Eddig vendéglátóhelyeken 479 esetben azért kellett intézkedni, mert megszegték a nyitva tartásra, illetve a vendégek bent tartózkodására vonatkozó szabályokat.

Két újabb esetben rendelték el a hatóságok vendéglátóhely bezárását, ezzel összesen 203-ra nőtt az ilyen esetek száma. Pécsen és Újpesten egy-egy sörözőt zártak be, mert este 7 óra után vendégek tartózkodtak a helyiségben.

Kiss Róbert hozzátette: eddig 15 702 személy ellen kellett intézkedni a kijárási tilalmat megszegő személyek ellen. Hétfőn 14 186 esetben ellenőriztek a rendőrök, 4 467 házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 36 624-en vannak házi karanténban.

Fontos áttörés történt a járvány elleni védekezésben Fotó: Csudai Sándor - Origo

December 27-én kezdődik az egészségügyi dolgozók oltása

Müller Cecília országos tisztifőorvos örömhírt jelentett be: hétfőn az európai gyógyszerügynökség kiadta a használati engedélyt az első Covid-19-vakcinára egész Európára, így Magyarországra vonatkozóan is.

– mondta a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy az immunrendszer az oltást követő 7. napon már alkalmassá válik arra, hogy kivédje a vírus „támadását". Ahhoz azonban, hogy a pandémia terjedését meg lehessen akadályozni, az oltható személyek mintegy 60 százalékát be kell oltani.

Első körben az egészségügyi dolgozókat kell vakcinázni, akik a járvány elleni harc frontvonalában dolgoznak. Müller Cecília megismételte, hogy első körben jelképesen mintegy 5000 személyt fognak beoltani, majd három hét múlva meg kell ismételni az oltást, hogy hatékony legyen.

Az (oltási) alkalmazási előirat a vakcinával együtt érkezik majd.

A beoltottaknak teljes körű tájékoztatást fognak nyújtani, hogy mindenki, akit beoltanak, tisztában legyen az oltás várható hatásaival.


Bízunk abban – mondta Müller Cecília – hogy már december 27-én el lehet kezdeni az egészségügyi dolgozók vakcinázását.

A országos tisztifőorvos megköszönte, hogy eddig már több mint 300 ezren jelentkeztek a koronavírus-oltásra a kormányzati portálon. Mint mondta, ezzel jelentősen segítik a szakemberek munkáját, ezért azt kérte, hogy vagy a honlapon, vagy a jelentkezési lapot kitöltve postai úton juttassa el a megadott címre. Oltásra jelentkezni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet.

Tetőzhetett a járvány

Müller Cecília megerősítette, hogy

Miután azonban a védőoltás megkapása során, az első oltás után még senki sem válik védetté a koronavírus ellen, és a második oltás után is csak egy héttel tud megfelelően védekezni az immunrendszer, továbbra is óvatosságra, a szabályok betartására kért mindenkit.

Az óvatosságot különösen indokolja az is, hogy a környező országokban gyorsul a fertőzés terjedése. Az ünnepeket kellő mértékletességgel, a találkozások minimalizálásával kell most tölteni – hangsúlyozta Müller Cecília. Csak egészségesen, tünetmentesen szabad bárkit meglátogatni az ünnepek során.

Az elmúlt néhány órában ismét 180 beteg halt meg. A legidősebb áldozat 99 éves volt. Az egészségügy, a kórházak leterheltsége továbbra is magas, több mint 7 500 főt ápolnak jelenleg kórházban, 522-en vannak lélegeztetőgépen.

Javulás tehát csak az új fertőzések esetében érzékelhető

– hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

A szeretet találékony és megkeresi azokat az utakat, amelyeken keresztül biztonságosan ki tud fejeződni a kapcsolattartás – fogalmazott. Ha rendkívüli körülmények között is, de nagyon sok intézményben kialakítottak olyan helyeket, amelyek lehetőséget adnak a biztonságos találkozásra, akár plexifallal, akár külön konténer vagy sátor segítségével, mondta Müller Cecília.