Több helyen elmarad az éjféli mise és a karácsonyi istentisztelet

Pintér Gábor
A Váci Nagyboldogasszony-székesegyház egy korábbi felvételen. Szenteste az idei éjféli misét innen közvetíti majd élőben a Duna Televízió.
Vágólapra másolva!
Több helyen elmarad december 24-én az éjféli mise, illetve 25-én az ünnepi istentisztelet, máshol regisztrációhoz kötik a részvételt, illetve korlátozzák a hívek számát a templomokban a koronavírus-járvány miatt.
Vágólapra másolva!

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára az MTI-nek elmondta:

a kijárási korlátozás karácsonyi feloldása lehetőséget ad az éjféli szentmisék megtartására, ennek ellenére azokat sok helyen nem, vagy csak online tartják meg.

A Váci Nagyboldogasszony-székesegyház egy korábbi felvételen. Szenteste az idei éjféli misét innen közvetíti majd élőben a Duna Televízió Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nem lesz éjféli mise például Székesfehérváron, Debrecenben, Pécsen, mert ezekben a nagyvárosi székesegyházakban olyan sok hívő szokott részt venni a szertartáson, hogy lehetetlen lenne betartani a járványügyi szabályokat

- nyilatkoztaTóth Tamás, aki kitért arra is, hogy

a váci székesegyházban regisztrációhoz kötött a részvétel az éjféli misén, amelyet a Duna Televízió élőben közvetít.

Sok helyen előesti, úgynevezett vigília szentmisét tartanak, illetve karácsony első és másodnapján lesznek szertartások - ismertette az MKPK titkára. Tóth Tamás azt kérte, mindenki tájékozódjon a helyi egyházközség szertartásairól. Hangsúlyozta,

a karácsonyi ünnep idején sok mise közül választhatnak a hívek, 25-én és 26-án általában több szertartást is tartanak a katolikus templomokban.

Azt kérte, hogy akik veszélyeztetettek, esetleg betegnek érzik magukat, válasszák inkább a televíziós közvetítést, vagy valamelyik online szertartást.

- mondta a titkár, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapokban kialakult a szentmisék biztonságos megtartásának a rendje, az emberek értik és betartják a szabályokat.

A Református Nagytemplom Debrecenben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata azt közölte:

az istentiszteletek megtartásáról a helyi lelkészek döntenek,

a hívek tőlük kérhetnek, illetve a gyülekezetek honlapján találhatnak tájékoztatást az ünnepi szertartások rendjéről.

Az MRE zsinatának elnöksége azt kérte a gyülekezetektől, hogy

csak azokban a templomokban tartsanak istentiszteletet, ahol eleget tudnak tenni a járvány miatt bevezetett előírásoknak.

A szertartásokat csak fertőtlenített, kiszellőztetett templomban lehet megtartani,

a híveknek kötelező maszkot viselniük és négyméteres távolságot tartaniuk egymástól.

Az elnökség azt is javasolta, hogy csak előzetes regisztrációval engedjenek be híveket a templomba.
Azokat a gyülekezeteket, amelyek nem tudják biztosítani a biztonságos kereteket, arra kérték, hogy tartsanak szabadtéri, vagy online istentisztelet.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a karácsonyi ünnepi istentiszteleten a Deák téri evangélikus templomban 2016. december 25-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Evangélikus Információs Szolgálat tájékoztatása szerint az istentiszteletek megtartásáról az evangélikus egyházban is a gyülekezeti elnökségek döntöttek.

Az evangélikus gyülekezetekben 24-én több helyen a templom előtt tartják a szertartást, de olyan közösség is van, amelyik erdőben.

Karácsony első és másodnapján sok templomban regisztrációhoz kötik a részvételt az istentiszteleten, máshol online szertartást tartanak.

Több nagyvárosban, például Győrben, vagy olyan nagyobb közösségekben, ahol nem tudják garantálni a biztonságos részvételt a szertartásokon, zárva lesznek a templomok a ünnepek alatt.A hívektől az evangélikus egyház is azt kéri, hogy tájékozódjanak a szertartásokról a gyülekezet honlapján, közösségi oldalán.