Huszonöt oltóhelyet jelöltek ki az országban, december 27-én adják be az első vakcinákat

vakcina
Vágólapra másolva!
A második oltást követő 7. napon alakul ki a beoltott személy szervezetében a védettség. Az első oltást itthon december 27-én adják be Budapesten. Hiába a korlátozás feloldása, gyülekezni, csoportosulni szenteste sem szabad – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt 24 óra adatait elemezve elmondta: az új fertőzöttek száma napok óta stagnál, szerdára 1894 fővel emelkedett a betegek száma. Összesen 308 262 fő azoknak a száma, akiknél PCR-, vagy antigéngyorsteszttel igazolták a pozitív státuszt.

Müller Cecília elmondta, hogy 7000 alá csökkent a kórházban ápolt betegek száma, közülük 495-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok is csökkentek valamelyest – hívta fel a figyelmet. Az áldozatok között a legfiatalabb egy 29 éves, a legidősebb egy 100 éves beteg volt – mondta.

Megérkezett az oltási leirat

A tisztifőorvos elmondta, hogy

Magyarország a többi EU-tagországhoz hasonlóan 10 ezer adag vakcinát kap első körben – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy kedden a késő esti órákban megérkezett a Pfizer/BioNTech vakcinájának a leirata, amely számos hasznos információt tartalmaz egyebek mellett az oltóanyag beadási technikájára vonatkozóan.

December 27-től indulnak itthon a védőoltások Forrás: --

Müller Cecília elmondta, hogy

Az oltás folyamata személyenként körülbelül fél órát vesz majd igénybe: 10 perc a szükséges dokumentumok előzetes kitöltése, néhány perc az oltás, és mintegy 20 percig ott tartják az illetőt megfigyelésen.

Az oltási leirat alapján vannak bizonyos tünetek, amelyek előállhatnak. Ilyen jellemző mellékhatás az izomzat környékén keletkező bőrpír vagy duzzanat, amelyek maguktól, természetes módon elmúlnak. Előfordulhat továbbá nyirokcsomó-duzzanat vagy izomfájás, hőemelkedés is. Ilyen esetben pihenni szükséges, de egyszerű Paracetamol-kúrával ezek a tünetek könnyen kezelhetőek – hangsúlyozta Müller Cecília.

Figyelmeztetés a várandós nőknek

A tisztifőorvos figyelmeztetett arra, hogy

Elsőként az egészségügyi dolgozók, majd a szociális intézmények dolgozói, azt követően a veszélyeztetett csoportokba tartozók, illetve a rendvédelmi szervek képviselői fogják az elsők között megkapni a vakcinát – ismételte meg.

A köznevelésben dolgozóknak – így az iskolai, óvodai pedagógusoknak – a mai naptól kezdve online jelentkezési lehetőséget biztosított az OT arra, hogy december 30-ig időpontot foglaljanak arra, hogy a következő félévre vonatkozó koronavírustesztre jelentkezzenek.

A pedagógusok az egészségi állapotuktól függően majd január 2-án és 3-án élhetnek a gyakorlatban a tesztelés lehetőségével.

Az előzetes regisztrációra azért van szükség – mondta el Müller Cecília –, hogy ne alakuljon ki torlódás a tesztállomásokon.

A tisztifőorvos ismét felhívta a figyelmet, hogy a karácsonyi ünnepek alatt különösen vigyázzunk, figyeljünk egymásra, az idősebb hozzátartozókra. Az ünnepet egyedül töltők számára azt mondta: a karácsony üzenete bennünk fogalmazódik meg, és bár ezt valamelyest befolyásolják a külső körülmények, leginkább attól függ, hogy legbelül mi van. Müller Cecília szeretettel és örömmel teli, áldott karácsonyt kívánt mindenkinek.

Karácsonykor is tartsuk be a védelmi szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennyien szegték meg a szabályokat

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a vendéglátóipari egységekben 653 rendőri intézkedést hajtottak végre, a bent tartózkodási szabályokat pedig 481 személy szegte meg. A rendőrök 381 személlyel szemben intézkedett a kijárási tilalommal összefüggésben. Hozzátette: hatósági házi karantént az elmúlt 24 órában 3719 esetben rendeltek el, így összesen 29 316-an vannak jelenleg házi karanténban az országban.

Ilyen eset is elképzelhető

Akinél súlyosan zajlott a koronavírus, azoknak mindenképpen kell kontrollra menniük - mondta kérdésre Müller Cecília. Ha magunkat rosszul érezzük, akkor a háziorvost kell hívni. Ügyeleti időszakban ugyanez az eljárásrend, és akkor nem a háziorvost kell hívni, hanem a háziorvosi ügyeletet. Ha nagyon rosszul érezzük magunkat, akkor a mentőket kell hívni - mondta kérdésre az országos tisztifőorvos.

- mondta kérdésre Müller Cecília. A második oltást követő hetedik napra alakul ki a teljes védettség. Mindent meg kell tenni a fertőzés elkerülésére a második oltás előtt.

Szenteste az utcán lehet tartózkodni, de a csoportosulás és gyülekezés az tilos - mondta kérdésre Kiss Róbert.