December 26-án érkezik a koronavírus elleni vakcina Magyarországra

Covid-19, coronavirus, koronavírus, vírus, járvány,Coronavirus vakcina, oltás, Vaccination
 Center Bamberg MEDICINE AND HEALTH diseases SCIENCE Corona Covid-19 VACCINATION Cannula Latex gloves Test run
17 December 2020, Bavaria, Bamberg: During a test run at the vaccination centre in Bamberg, a medical assistant attaches the cannula to a lady for vaccination. There is no vaccine in the syringe. Trial runs have already been planned at the vaccination centre in the Brose Arena in Bamberg, which is still under construction. Photo: Nicolas Armer/dpa
Vágólapra másolva!
December 26-án, szombaton reggel érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyezetett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina. A vakcinaszállítmány várhatóan a kora reggeli órákban lépi át a határt, ahonnan rendőri biztosítás mellett érkezik meg elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd további négy kórházi oltópontra. Az egészségügyi dolgozók védőoltása december 27-én, vasárnap kezdődik meg – írja közleményében a Koronavírus Sajtóközpont.
Vágólapra másolva!

A mínusz hetvenfokos hűtést igénylő vakcinák speciális, nyomkövetővel és hőérzékelővel ellátott dobozokban érkeznek.

Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amivel 4875 egészségügyi dolgozót lehet beoltani, tekintettel arra, hogy egy embernek - 21 napos eltéréssel - két oltást kell beadni.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Nicolas Armer

Az első vakcinaszállítmányt öt kijelölt kórházi oltóhelyre fogják szállítani,

elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd még aznap az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába.

Az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak fogják követni, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók oltása.

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további vakcinák is érkezhetnek az országba, amikkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.