Japán elvárja Joe Bidentől, hogy Donald Trump Kína-politikáját folytassa

Vágólapra másolva!
Tokió Donald Trump leköszönő amerikai elnökéhez hasonló Tajvan-politikát vár el Joe Biden leendő elnöktől, mert attól tart, hogy Kína nemcsak Hongkonggal szemben lesz agresszív, hanem következő lépésként a saját tartományának tekintett, de gyakorlatilag független Tajvannal szemben is - mondta egy japán védelmi tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek adott pénteki interjújában.
Vágólapra másolva!

Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok a korábbiaknál is jelentősebb mennyiségű fegyvert szállított Tajvannak, és demonstrálta, hogy kész megvédeni egy esetleges kínai bekebelezési kísérlettel szemben. Ezzel egy időben Japán is erősítette stratégiai szövetségét a szigettel, de főleg nem kormányszinten, mert Tokió hivatalosan az "egy Kína-politikát" követi, miszerint Tajvan része Kínának. Japán óvatosan lavíroz az Egyesült Államok mint szövetségese és szomszédja, Kína között.

- jelentette ki Nakajama Jaszuhide védelmi miniszterhelyettes az interjúban.

Hongkong esetét azért említette meg, mert ott Pekingnek tartania kellene magát az "egy ország - két rendszer" elvhez, miszerint Hongkongban fent kellene maradnia a plurális politikai berendezkedésnek, mégis a nyugati országok és jogvédő szervezetek szerint nyilvánvalóvá vált az utóbbi években, hogy nem tartja magát ehhez.

Több évtizeddel ezelőtt Biden még mint szenátor megkérdőjelezte, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége-e megvédeni Tajvant. Most a választási kampányban már arra utalt, hogy meg kell erősíteni a kapcsolatokat a szigettel és más "hasonló gondolkodású demokráciákkal".

Kampánycsapatának egy meg nem nevezett tagja a Reuters szerint megerősítette, hogy Biden folytatni fogja Trump Tajvan-politikáját, de a megválasztott elnök még nem nyilatkozott erről nyilvánosan.