Így zajlik pontosan a koronavírus elleni oltás folyamata

Budapest, 2020. december 26. Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadó a frissen érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákkal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyagot a kórházból továbbítják a többi a hazai oltópontra. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogyan zajlik pontosan a koronavírus elleni vakcina beadása. 
Vágólapra másolva!

Már három egészségügyi dolgozó megkapta a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon - hangzott el az M1-en. Várhatóan további dolgozókat is beoltanak a következő órákban.

Az egész eljárás fél órát vesz igénybe, mivel a leghosszabb folyamat a páciens megfigyelése az oltást követő 20 percben. Maga az oltás előkészítése is hosszas folyamat volt, mivel azokat az oltásokat, amiket nem használnak, azokat egy mínusz 80 fokos szekrénybe teszik - közölte az M1 tudósítója.

Ezt követően tízszer átfordítják, és egy ampullából 5 embert oltanak be. Nyolc napig lehet ezt követően tárolni a megmaradt oltóanyagot. Fontos, hogy a megmaradt anyagot már nem kell mínusz 80 fokon hűteni.

Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadó a frissen érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákkal a Dél-pesti Centrumkórházban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A teljes oltási szakasz több fázisból áll, mivel három hét múlva meg kell ismételni.

Szombaton még a Semmelweis Egyetemen is megkezdődik az oltás, majd pedig négy vidéki intézményben. Idén érkezik még egy vakcinaszállítmány, és jövő tavasszal mindenki megkaphatja a vakcinát - hangzott el az M1-en.