Már három magyar egészségügyi dolgozó megkapta a koronavírus elleni oltást

SZLÁVIK János
Budapest, 2020. december 26. Szlávik János infektológus főorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezető főorvost a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. Magyarországon Kertész Adrienne kapta meg az első oltást. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Várhatóan már szombaton megkezdődik az egészségügyi dolgozók beoltása az országba érkezett első koronavírus-járvány elleni vakcinával. Legelőször ötezer személyt oltanak majd be. A koronavírus ellen egyedül az oltás jelent hatékony védelmet, ezért a legfontosabb, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. 
Vágólapra másolva!

Frissítés:

Már három egészségügyi dolgozó megkapta a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon - hangzott el az M1-en. Kertész Adrienn, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa volt az első, aki megkapta a védőoltást. Azt nyilatkozta a csatornának, hogy

Az oltást Szlávik János adta be a főorvosnak. Három hét múlva az egész folyamatot meg kell ismételni, hogy biztosan kialakuljon a védettség a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Korábban írtuk:

Az M1 aktuális csatorna információi szerint már december 26-án elkezdődik az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása a Dél-pesti Centrumkórházban, majd délután a Semmelweis Egyetem Klinikáján. Az egészségügyi dolgozók körében óriási az érdeklődés a vakcina iránt - hangzott el a csatornán.

A Dél-pesti Centrumkórházba érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinát pakolják. A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyagot a kórházból továbbítják a többi hazai oltópontra. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint mondták:

szombaton háromnegyed 9-kor megérkezett a Dél-pesti Centrumkórházba az első vakcinaszállítmány, amelyet rendőri felvezetéssel, hűtőteherautóval hoztak.

A mínusz 80 Celsius-fokon tárolt oltóanyag sértetlenségét katonák ellenőrizték, mielőtt bevitték az intézménybe, majd azonnal egy szintén mínusz 80 fokos hűtőbe rakták - ismertették. Hozzátették:

vasárnap mind az öt oltóponton - a Dél-pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában - elkezdik oltani az egészségügyi dolgozókat.

Közel 5 ezer dolgozót tudnak beoltani

Mint arról korábban beszámoltunk, szombat hajnalban átlépte a magyar határt az első vakcinaszállítmány. Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcinája érkezett. A kora reggeli órákban a hegyeshalmi átkelőről rendőri biztosítás mellett elsőként a Dél-pesti Centrumkórházba szállították a vakcinákat. Az első szállítmány

9750 ADAG OLTÓANYAGOT TARTALMAZ, AMELY 4875 EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ OLTÁSÁT TESZI LEHETŐVÉ,


tekintettel arra, hogy egy embernek - 21 napos eltéréssel - két oltást kell beadni.

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Vályi-Nagy István főigazgató (középen, b-j) a Dél-pesti Centrumkórházban, ahová megérkezett a koronavírus elleni oltóanyag Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Müller Cecília: Óriási lépés

- minderről Müller Cecília beszélt korábban. Az országos tisztifőorvos szerint jelentős eredményt az hozhat, ha nagy számban élnek az emberek az oltás lehetőségével. A vakcina hatása, mint Müller Cecília elmondta,

Az első adagot az egészségügyben dolgozók kapják. Fontos, hogy minél többen kérjék a vakcinát. A két adag beadása között három hét telik el, és az oltás beadását az egészségügyben dolgozók teljes körű tájékoztatása előzi meg.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig arról beszélt, hogy változatlanul nagyon sokan keresik fel a www.vakcinainfo.gov.hu honlapot, ahol regisztrálni lehet az oltásra. Ugyanakkor elkezdtek megérkezni azok a regisztrációk is, amelyeket postán adtak fel – tette hozzá. Az oltás önkéntes lesz, így értelemszerűen nagyon nagy a jelentősége annak, hogy tudjuk, kik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, a regisztráció ebben segít - hangsúlyozta az államtitkár.

Hamarosan kezdődnek az oltások Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyon hatékony az oltóanyag

– erről már Szlávik János beszélt. A szakember hangsúlyozta, ezeket a vakcinákat megfelelően megvizsgálják, az eddig megjelent hírek alapján szinte valamennyi előtörzskönyvezett oltóanyag hatásos, mellékhatásai pedig csak a szokásosak, mint a bőrpír, a hőemelkedés és az enyhe fájdalom az oltás helyén.

A főorvos megjegyezte, természetesen nem zárható ki, hogy valaki érzékeny az oltóanyagra: borzasztó ritkán előfordul az allergiás reakció, ilyenkor azonban az egészségügyi személyzet megoldja a problémát. Szólt arról is, hogy míg az influenza elleni oltások hatékonysága csak 70–80 százalék, a koronavírus elleni vakcináké több mint 90 százalék.