A Pfizer magyarországi igazgatója elmondta, hogyan fejlesztették a vakcinát

Koronavírus - Megérkezett az első vakcinaszállítmány Budapestre
Hegyeshalom, 2020. december 26. A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. december 26-án. A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett oltóanyagot rendőri biztosítással továbbítják a hazai oltópontokra. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A fejlesztés során a klinikai vizsgálatokban 44 ezer önkéntes vett részt, és 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberei dolgoztak azon, hogy a vizsgálatok sikeresek legyenek - minderről Vereckei Péter beszélt. A Pfizer Magyarország ügyvezetője közölte, a klinikai vizsgálatok során a vakcina 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és jellemzően csak helyi reakciók alakultak ki az oltás beadása után.
Vágólapra másolva!

Szombaton érkezett meg az Európai Unió összes tagállamába, így Magyarországra is a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája - közölte a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója. Vereckei Péter azt mondta, hogy az első, ahogy fogalmazott, szimbolikus szállítmányban 9750 adag vakcina található, de a következő hetekben a szerződésben meghatározott feltételek szerint rendszeresen szállítanak majd oltóanyagot a kormány által kijelölt oltópontokra.

- emelte ki.

A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech-vakcinát szállító kisteherautó Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ismertette:

A klinikai vizsgálatok során a vakcina 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és jellemzően csak helyi reakciók alakultak ki az oltás beadása után - mondta. Vereckei Péter beszélt arról is, hogy a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani, ezen a hőmérsékleten hat hónapig, utána 2-8 fokon további öt napig tárolható, feloldás után pedig hat órán keresztül stabil.