Magzati életmentés az ünnepek alatt a telemedicina segítségével

koraszülött, kisbaba, kórház, műtét, magzat
Ennyire kicsi újszülöttet még sosem láttunk
Vágólapra másolva!
Karácsony első napján a Magzatmentő program távleletező orvosa riasztotta az egyik várandós kismamát kóros NST-CTG lelete miatt. A babát 4 nappal a várható születése előtt császármetszéssel kellett világra segíteni.
Vágólapra másolva!

Az újszülött életét a tünetek alapján feltételezhetően egy méhen belüli fertőzés veszélyeztette. Örömünkre szolgál, hogy ismét egy baba időben történő, egészséges megszületéséhez járulhattunk hozzá - mondta el Dr. Török Miklós professzor a telemedicinális orvosközpont vezetője.

A programunkban alkalmazott tele-cardiotocográfia a magzatok méhen belüli állapotának megítélésére alkalmazott orvosi vizsgálómódszer, melyet a kismama otthonában is tud alkalmazni, miközben a leletező orvosunk a modern technológia segítségével távolról figyeli a baba állapotát.

2015-től Magyarországon a tele-cardiotocográfia önálló egészségügyi szakmakóddal rendelkezik, azaz az így végzett vizsgálat teljesen egyenértékű az egészségügyi intézetben végzett vizsgálattal.

A babát 4 nappal a várható születése előtt császármetszéssel kellett világra segíteni - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A COVID vírus okozta vészhelyzetben különös jelentőséggel bír a Magzatmentő program keretében alkalmazott telemedicinális eljárás a várandós kismamáknál.

A gondozási tevékenységeknél is kiemelten fontos szemponttá vált mind az ellátottak, gondozottak, mind az ellátók egészségének megóvása egy esetleges fertőzéstől.

Előtérbe kerültek azok a megoldások, amelyek úgy segítik a várandós gondozást, hogy kizárják ennek lehetőségét.