Kedden is tájékoztatót tartott az Operatív Törzs, ahol a szakemberek ismertették a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legújabb fejleményeket. 

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelési államtitkára elmondta a tájékoztatón, hogy készülnek az általános iskolák január 4-i nyitására. Az épületeket kitakarították, van, ahol a honvédség is segített. Folyamatos az iskolák, óvodák tisztítószerrel való ellátása. Folyamatos az ezekben dolgozók tesztelése is. Ez térítésmentes, és előregisztrálni is lehet, de nem kötelező. Minden részlet az Oktatás.hu-n elérhető. Eddig 7400 fő regisztrált, várják a további jelentkezőket. Akinek az eredménye pozitív lesz, jelentenie kell az intézményvezetőnek.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy 210 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt. Tegnap 382 emberrel szemben volt intézkedés a kijárási tilalom megsértése miatt. 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a napi adatokat. Elmondta, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultaké folyamatosan nő. Öt oltóponton oltanak jelenleg egészségügyi dolgozókat, de a héten ez 25 pontra nő, mert újabb védőoltások érkeznek majd. Az elmúlt napokban több mint kétezer egészségügyi dolgozót oltottak be.

Kovács Sándorné, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének ápolónője megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot az intézet oltópontján 2020. december 27-énForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hamarosan elkezdődhet a lakosság tömeges oltása is. A Pfizer-oltás egy új technológiával készített oltás, ebben nincsenek benne a kórokozó részei. Ebből kapnak most az egészségügyi dolgozók. Az oltás 95 százalékos védettséget ad. 

A védőoltások már bizonyítottak az elmúlt évtizedekben, 

nem ettől, hanem a fertőzés kockázatától kell tartanunk - mondta.

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy a hétfőn megérkezett 6000 ampulla orosz vakcina egyelőre egy tudományos együttműködés része. Az oltási könyvről pedig azt mondta, hogy azt az első vakcina megkapása után odaadják, de kell egy második oltás is a védettséghez. A két oltás között 21 napnak kell eltelnie. A védettség a második oltást követően 7 napon belül alakul ki. 

Aki több mint három hónapja esett át a fertőzésen, annak javasolt a vakcina beadása – mondta egy másik kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes.

Ezer alatt újra a napi fertőzések száma

A kormány hivatalos tájékoztató honlapján elérhető adatok szerint hétfőn újra ezer alatt volt az új koronavírusos esetek száma itthon, egész pontosan 902 új koronavírus-beteget regisztráltak a hatóságok. A legfrissebb adatokkal 317 571 főre nőtt itthon az azonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 131 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 9292 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 138 365 fő, akárcsak az aktív fertőzötteké (169 914 fő). 6298 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen. 

Ahogy beszámoltunk róla, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap bejelentette, 6000 ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra. 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a Magyarországra érkező oltóanyagokról azt mondta, hogy jók a tapasztalatok velük kapcsolatban.