Szlávik János: Jók a tapasztalatok az oltóanyaggal kapcsolatban

koronavírus elleni oltás
A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Vágólapra másolva!
Jók a tapasztalatok a koronavírus elleni oltóanyaggal, és biztató az is, hogy csökken az új fertőzöttek száma - foglalta össze a járványügyi helyzetet a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.
Vágólapra másolva!

Szlávik János örömtelinek nevezte, hogy csökken a kórházban fekvő betegek száma, valamint azt, hogy egyre több gyógyult van, de figyelmeztetett:

az eddigi tapasztalatok is mutattak hullámzó adatokat.

A tendencia pozitív, de a szennyvízadatok alapján néhány városban még mindig stagnál vagy emelkedik a koronavírus koncentrációja.

Minden országban el kell kezdeni a tömeges oltásokat

Szlávik beszélt arról is, hogy úgy tűnik, a legújabban felismert vírusmutációk gyorsabban terjednek, viszont nem súlyosabbak, mint a korábbiak. A főorvos szerint minden országban el kell kezdeni a tömeges oltásokat, és ez megakadályozza majd az új mutációk elterjedését.

Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szlávik János kiemelte: a mutációkat észlelő országok tudósai azt mondják, hogy

a jelenlegi oltások nagy valószínűséggel az újfajta mutációk ellen is hatékonyak lesznek.

Az oltások ugyanis a vírus több pontja ellen irányulnak harcba, így ha csak egy-egy helyen történik változás a vírusban, az oltóanyagok hatékonyak a jelenleg ismert mutációk ellen is - magyarázta.

Bízik benne, hogy jövőre kialakul a nyájimmunitás

Hangsúlyozta: Magyarországon jók a tapasztalatok az oltóanyaggal, nem észlelnek semmilyen súlyos mellékhatást, lelkesek az egészségügyi dolgozók is. Hozzátette: a program az oltási rend szerint halad, ahogy egyre több és több oltás érkezik, még több oltópontot állítanak majd fel. Ha gyorsan be tudják oltani a magyarok 50-60 százalékát, akkor legyőzik a járványt - jelentette ki a főorvos.

Szlávik János az oltáshoz szükséges infrastruktúráról elmondta:

a korszerű oltásoknál mínusz 20 vagy akár mínusz 70 fokos tárolás szükséges,

de ha a vakcina kikerül ebből a környezetből, hűtőszekrényben is eltartható öt napig. Az új technológia komolyabb hűtést igényel, mint a korábbi oltóanyagok, viszont forradalmi újításnak számít, ami más fertőző vagy akár daganatos betegségek ellen is reményt jelent - tette hozzá.

A főorvos szerint, ha megérkezik az a mennyiség, amelyet Magyarország több gyártónál is lekötött, akkor a lakosság 60-70 százaléka be tudja oltatni magát. Szlávik János úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a jövőre kialakul a nyájimmunitás.

Megjegyezte azonban, hogy

a vírus valószínűleg nem tűnik el azonnal, de sokkal kevesebb ember kerül majd kórházba, intenzív osztályra.

Arról is beszélt: az influenzához hasonlóan az oltás ellenére is lehet olyan, hogy valaki elkapja a koronavírust, viszont nála nem jelentkeznek majd súlyos tünetek. Az arányuk pedig olyan csekély lesz, hogy még akkor sem nevezhető jelentős járványügyi tényezőnek, ha egy beoltott ember is képes lehet továbbadni a vírust - tette hozzá.