Csakis teljesen természetes és növényi összetevőkből áll a koronavírus elleni oltóanyag - írja Karikó Katalin, az oltás kifejlesztésében részt vevő magyar tudós az El Pais című spanyol lapnak adott interjúja alapján a Ripost. A kutatónő már megkapta a védőoltást, amellyel kapcsolatban néhány tévhitet is eloszlatott.

Egyáltalán nem félek – mondta Karikó Katalin a spanyol lapnak –, de megértem, ha vannak kételkedők. Eddig soha nem hagytak még jóvá RNS-alapú vakcinát, de a prototípusokat több mint 10 éve használják, például a rák ellen a klinikai vizsgálatok során, és biztonságosnak bizonyultak. Az általunk használt messenger RNS összetétele megegyezik azzal, amelyet az emberi szervezet saját maga készít a saját sejtjeiben. Az oltás teljesen természetes, és növényi nukleotidokból készül.

"Nincs benne semmi ismeretlen anyag, és egyetlen állatból sem használ fel sejteket, sem baktériumokat, semmit" – nyomtatékosította a magyar tudós. Kifejtette: a vakcina már az első oltás beadása után 10 nappal 88,9 százalékos védelmet nyújt, a második dózis beadása után 7 nappal pedig a védelem 95 százalékosra nő.

A koronavírus mutációja ellen is hatékony

A koronavírus új mutációjáról is kérdezték. Ezzel kapcsolatban azt mondta: "vért vettünk azoktól, akiket a klinikai vizsgálatok során beoltottak, és a jó hír az, hogy a betegek antitesteket tartalmazó vére képes volt semlegesíteni a vírus 20 mutált változatát. Az oltások kiszabadítanak minket ebből a pandémiából. Nyáron valószínűleg már visszamehetünk a tengerpartra, a normális életünkhöz."

Az egészségügyi dolgozók között kezdődött meg az oltás Magyarországon december 27-én.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Folytatódik az oltás Magyarországon

A Ripost a cikkben emlékeztetett, eddig 2461 egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást. A héten újabb vakcinaszállítmány érkezik, így 25 helyen folytatódhat az oltás. Mint azt az Origo is megírta, Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta: az oltás a krónikus betegségben szenvedőknek javasolt, és azoknak is, akik már több mint három hónapja estek át a fertőzésen. Hangsúlyozta: számos tévhit, álhír és elbizonytalanító információ jelenik meg a védőoltásokról. A Pfizer vakcinája korszerű, új technológiával előállított oltás, nem tartalmazza sem a kórokozót, sem annak részeit, csak egy genetikai információt, amely a vírus tüskefehérjéjét kódolja, ezt a szervezet megtermeli, és az ez ellen termelt ellenanyag biztosítja a fertőzés elleni védelmet.