Gulyás Gergely: Főhajtás illet minden egészségügyi dolgozót

GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. december 7. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar egészségügy képes volt mindenkinek az elérhető legmagasabb szintű ellátást biztosítani, a koronavírus-járvány kitörése óta mindenkinek jutott elegendő orvos, ápoló, kórházi ágy, lélegeztetőgép és gyógyszer, ezért pedig főhajtás illeti az egészségügy valamennyi dolgozóját - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak adott év végi interjújában.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely megjegyezte, a védekezésnek nem volt egyetlen napja sem, amikor a baloldal akár csak azzal segítette volna a kormány munkáját, hogy nem minden energiáját a kabinet és az egészségügy támadására, az ápolókat lejárató meghamisított kisfilmek készítésére fordítja. Kiemelte,

ezért a baloldal naponta kérhetne elnézést a magyar egészségügyi dolgozóktól, mert

Ez önmagában indokolja azt a soha nem látott mértékű orvosbéremelést, amely a hálapénz eltörlésével együtt január elsején hatályba lép, ahogyan az ápolók ebben a ciklusban megvalósuló 72 százalékos béremelését is - tette hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője kitért arra is, hogy miközben Karácsony Gergely a járvánnyal összefüggésben valótlanul vádolja adathamisítással a kormányt,

addig a főpolgármester tevékenysége kimerül a közösségimédia-kommunikációban, Budapesten pedig egyre több hajléktalan van az utcán, egyre nagyobbak a közlekedési dugók és egyre több a szemét a közterületeken.

Gulyás Gergely kijelentette, akkor oltatja be magát, amikor sorra kerül. Először azok kapnak oltást, akik az egészségügyben dolgoznak, a védekezésben nélkülözhetetlenek, utána pedig azok, akik egészségileg a legveszélyeztetettebbek - mondta.

Megjegyezte,

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter kijelentette, bármely engedélyezett vakcina kockázata összehasonlíthatatlanul kisebb, mint a vírusé.

Aki szeretné magát beoltatni, az regisztráljon, mindenkinek jutni fog oltóanyag

- közölte.

Gulyás Gergely az oltásokkal kapcsolatban szólt arról is: ugyan a kormány még ilyen döntést nem hozott, a vakcinák beadása értelmetlenné teszi a karanténkötelezettséget, így az élet néhány területén lesz különbségtétel az oltást felvevők és elutasítók között, ehhez pedig valamilyen hiteles igazolás is rendelkezésre áll majd.

A baloldalról szólva kijelentette, Gyurcsány Ferenc "egyszer már tönkretette az országot", és

A miniszter úgy fogalmazott:

A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, ki lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

- fogalmazott. Szólt arról is, a

miközben "kevés őszinte pillanatukban" maguk is tudják: képtelenek az ország kormányzására.
Gulyás Gergely úgy vélekedett, a Fidesz-KDNP ma magabiztosan megnyerne egy választást a baloldali ellenzéki tömbbel szemben.

Kitért arra is, a magyar jobbközép polgári kormányok mindig is racionálisan viszonyultak az Európai Unióhoz, a tagságra pedig ma is igennel szavazna, mivel Magyarországnak az az érdeke, hogy a közösség tagja legyen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az EU-val szemben "nagyon-nagyon sok jogos kritika" vethető fel, és ezeknek a száma csak gyarapszik.

- közölte Gulyás Gergely, majd aláhúzta, jogállamiság címszó alatt nem lehet ugyanakkor

A politikai irányvonalat Magyarországon a miniszterelnöknek kell meghatároznia az alkotmány szerint, nem pedig Brüsszelnek, ahogy az

történne - mondta.

Gulyás Gergely az új amerikai adminisztrációval kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány minden demokratikusan választott kormánynak megadja az őt megillető tiszteletet.

- fogalmazott, majd hozzátette, "az a kérdés, hogy a másik oldalon erre van-e fogadókészség". "Ha racionális alapon, kölcsönös érdekek mentén együtt tudunk majd működni, akkor ennek örülünk" - tette hozzá. A miniszter szerint az "új amerikai külpolitika lehet bölcsebb is demokrata elődjénél".

így

- fogalmazott Gulyás Gergely.