Lehet oltani az orosz vakcinával - befejeződött a népegészségügyi központ vizsgálata

sputnik orosz vakcina
oltás koronavírus
Vágólapra másolva!
A Pfizer-BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után újabb oltóanyag kapott engedélyt magyarországi használatra, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat a Szputnyik oltással kapcsolatban. A vizsgált paraméterek alapján az NNK megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi szempontból a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból a készítmény emberen alkalmazható - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Vágólapra másolva!

2020. december 26-án érkezett meg Magyarországra az első adag vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-vakcina. Néhány héttel később, 2021. január 12-én már az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája is rendelkezésre állt, amely felépítésében, hasonlóan a Pfizer-oltóanyaghoz, szintén mRNS-alapú készítmény.

A Szputnyik oltóanyag mintáinak Magyarországra érkezése tavaly év végén Forrás: KKM

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat, az AstraZeneca készítménye január 20-án a magyar hatóságok, január 29-én pedig az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását is megkapta.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ döntése értelmében

az orosz Szputnyik vakcina is biztonságosan és hatékonyan alkalmazható hazánkban.

Így mostantól négy vakcina áll rendelkezésre a koronavírus elleni harcban - zárul a közlemény.