2021-ben is külön kiadvánnyal köszönti az újszülötteket az Opera

opera, operaház, a Magyar Állami Operaház nézőtere
Budapest, 2009. szeptember 24. A Magyar Állami Operaház nézőtere, a kupolában Lotz Károly: A Zene megdicsőülése című alkotásával. 2009. szeptember 27-én 125 éves évfordulóját ünnepli az intézmény, amelynek ünnepélyes megnyitására 1884. szeptember 27-én került sor I. Ferenc József császár jelenlétében. Az Operaház neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján, gazdagon díszített belső tereinek kialakításában olyan neves magyar művészek működtek közre, mint Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
2021-ben is külön kiadvánnyal köszönti az újszülötteket a Magyar Állami Operaház. Az Útravaló című válogatást online formában érhetik el a családok - közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.
Vágólapra másolva!

A kilencedik alkalommal összeállított zenei kiadványt tavaly óta az internetes oldalán teszi mindenki számára elérhetővé az Operaház, CD lemezek helyett kis füzetet juttat el az édesanyákhoz, amelyben röviden bemutatja az aktuális évben felkínált műveket, és tájékoztatót ad a dalszínház gyermekprogramjairól - írja a közlemény.

2021-ben a 100 éve született argentin zeneszerző, Ariel Ramírez (1921-2010) két 1964-ben született kompozíciója, a "Kreol mise" és "A mi karácsonyunk" szerepel a felvételen.

A mű Horváth István és Haja Zsolt énekes szólisták, Hidegkuti Pálma (zongora), Halász László (gitár), Nagy Anna (harmonika), Hornyák Dávid (bőgő), Szente Gáspár, Boegán Péter és Ur Bertalan (ütőhangszerek), valamint a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató Csiki Gábor) közreműködésével készült, Dénes István karmester irányítása mellett.

A Magyar Állami Operaház nézőtere Forrás: MTI/Kollányi Péter

A közlemény kitér arra is: az Operaház új fizetős streamingszolgáltatást indít januártól a Opera Otthonra címmel.

A szolgáltatás a járványügyi korlátozások fennállásáig elérhetővé teszi a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett legfrissebb produkcióit. A fizetős szolgáltatások megjelenésével párhuzamosan az Opera közösségimédia-oldalán folytatódnak az ingyenes közvetítések is. 2020-ban a Magyar Állami Operaház 89 esten 8 hangversenyt és gálaestet, 13 operát és 6 balettet, köztük 4 operai és 3 balettpremiert tartott műsorán,

amelyek közt olyan grandiózus produkciók szerepeltek, mint a "Laurencia", a "Salome" vagy az "István, a király".

Az elmúlt évben az Eiffel Műhelyházat is üzemszerűen használatba vehette az Opera. A járvány miatt ősszel a Hevesi Sándor háziszínpad alkalmi stúdióvá alakítva vált az Opera közösségimédia-közvetítéseinek rendszeres helyszínévé.

Az OperaLive ingyenes adásaiban a tavaszi és az őszi szezon idején 19 áriaestet, 20 operai keresztmetszetet, 14 kamarakoncertet és 28 egész estés előadást láthatott a közönség, amelyek közül a legnagyobb, több százezres nézettséget "A diótörő" karácsonyi streamelése érte el - olvasható a közleményben.