Ma folytatódott a köznevelésben dolgozók tesztelése

Kaposvár, 2021. január 2. Koronavírusteszthez vesz mintát egy iskolai dolgozótól a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatója Kaposváron a mentőállomás mellett kihelyezett konténernél 2021. január 2-án. Folytatódik a köznevelésben dolgozók tesztelése. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy az óvodákban és iskolákban mindenki egészségesen és biztonságban kezdhesse meg a munkát január 4-én, tovább folytatódott ma a köznevelésben dolgozók tesztelése.
Vágólapra másolva!

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár korábban elmondta, hogy

január 2-án és 3-án reggel hét és este hét óra között a mentőszolgálat és a kormányhivatalok statikus mintavételi pontjain, 99 helyszínen biztosítanak lehetőséget az önkéntes tesztelésre.

Koronavírusteszthez vesz mintát egy iskolai dolgozótól a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatója Kaposváron, a mentőállomás mellett kihelyezett konténernél, 2021. január 2-án. Forrás: MTI/Varga György

A tesztelésre több ezren jelentkeztek, amire december 31-ig volt lehetőség. A regisztrálásra azért volt szükség, hogy zökkenőmentesen menjen a lebonyolítás.

A tesztelési lehetőséget a szakképzési iskolákra is kiterjesztették. Ezek az iskolák január 11-éig tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek, de a szakmai gyakorlatok, konzultációk miatt lehetnek olyan oktatók, akiknek indokolt élni a lehetőséggel.

A tesztelést azoknak javasolták, akik tüneteket vesznek észre magukon, illetve a téli szünetben találkoztak rokonokkal, ismerősökkel, és meg akarnak róla bizonyosodni, hogy nem fertőződtek meg.

Ez segíthet abban, hogy lehetőleg mindenki egészségesen kezdje el a munkát január 4-én, és az iskolák, óvodák nyitva tarthassanak.

A Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatója vesz mintát egy férfitól Kaposváron, a mentőállomás mellett kihelyezett konténernél, 2021. január 2-án. Forrás: MTI/Varga György

Az államtitkár azt kérte, hogy azok, akinek az eredménye pozitív lesz, haladéktalanul jelezzék az iskolavezetőnek, aki dönt arról, hogy szükséges-e tanügyi intézkedés elrendelése.

Az iskolákat a nyitásra kitakarították, egyes óvodákban, ahol a múlt héten is nyitva tartottak, és ahol megbetegedések voltak, a takarításba a Magyar Honvédség is bekapcsolódott. Minden iskolának lehetősége van beszerezni fertőtlenítőszereket, amikből havonta 300 ezer liternyi áll rendelkezésre.