Megérkezett hazánkba az újabb adag vakcinaszállítmány, ezúttal csaknem 39 ezer embernek elengedő oltóanyag érkezett – hangzott el a köztévé Híradójában.

Ebből kedden reggel már csaknem ötezer adagot ki is szállítottak a Semmelweis Egyetem gyógyszertárába.

Az oltóanyagot mínusz 80 Celsius-fokra hűtve szállították, és ezen a hőmérsékleten tárolják tovább egy speciális fagyasztószekrényben.

Az egyetemre érkezett vakcinával egészségügyi dolgozókat oltanak be. Közülük már mintegy kétezren kapták meg az oltást, és eddig senkinél nem alakult ki komolyabb mellékhatás.

2020. december 30-án megérkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második szállítmánya - IllusztrációForrás: MTI/Krizsán Csaba

Eddig már közel 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltást. 

Az oltást három héttel később megismétlik, mert csak így alakul ki a teljes védettség - hangzott el a műsorban.

A köztévé tudósítója elmondta azt is, a Pfizer-BioNTech vakcinájából összességében 4,4 millió adag érkezik Magyarországra, de a kormány más gyártókkal is kapcsolatban van, és több mint 17 millió adag oltóanyagot kötött le.

A M1 aktuális csatorna híradójában később elhangzott az is, hogy a Kistarcsán lévő Pest Megyei Flór Ferenc Kórházba is megérkezett az oltóanyag. Trombitás Zoltán, a kórház főigazgatója az M1-nek elmondta, 1950 adag oltóanyagot kaptak, amelyeket már kedd délután elkezdenek beadni a dolgozóknak. Hozzátette, a vakcinák felét adják be most, a másik felét az ismétlő oltásra teszik félre. Közölte azt is, hogy kollégáinak valamivel több mint harmada jelentkezett egyelőre az oltásra.

Jelenleg 25 oltóponton lehet kérni a frontvonalban dolgozóknak a vakcinát, ezek elérhetősége ITT található.