Beperli a káptalanfüredi gyermeküdülővel kapcsolatos kijelentései miatt Pikó Andrást Kocsis Máté

KOCSIS Máté
Budapest, 2020. október 12. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 12-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beperli Pikó András józsefvárosi polgármestert, amiért szerinte valótlan állításokat tett a káptalanfüredi gyermeküdülő fejlesztésével kapcsolatban. "Mindennek van határa" - háborodott fel a nagyobbik kormánypárt képviselője, aki a baloldali politikustól elnyert pénzből játékokat, sportszereket fog vásárolni a helyi gyermekeknek. 
Vágólapra másolva!

Kedd reggel Pikó András "A józsefvárosi gyerekeken áll bosszút a Fidesz" címmel adott közre közleményt, amelyben többek között azt fejtegette, hogy a kormány megváltoztatott döntése miatt hiúsul meg a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi gyermeküdülőjének fejlesztése. Írásában olyan vad és demagóg állításokat tett, miszerint a háttérben "Kocsis Máté bosszúhadjárata" áll, és a lépés "a józsefvárosiakat sújtó fideszes politikai bosszúhadjárat megkoronázása, amivel azt akarják elérni (az nem derül ki a szövegből, hogy kik - a szerk.), hogy ne legyen hol üdülniük a gyerekeinknek."

Nem hagyta szó nélkül a súlyos vádakat Kocsis Máté, aki közösségi oldalán reagált Pikó közleményére. Posztjában bejelentette, hogy "a valótlan állításai miatt" beperli Józsefváros baloldali polgármesterét.

- telt be a pohár a kormánypárti politikusnál, aki még azt is leszögezte, hogy a Pikótól elnyert pénzből játékokat, sportszereket fog vásárolni a józsefvárosi gyermekek részére.

A Fidesz frakcióvezetőjét azért is háborították fel a baloldali politikus sorai, mert gyerekkorában - ellentétben Pikóval - több nyarat is Józsefváros káptalanfüredi gyermektáborában töltött, így a terület fejlesztése személyes ügy számára. Ezután ismertette a történet legfőbb állomásait:

  • az előző városvezetés megépíttette az új házakat, az új polgármesternek tavaly kellett volna befejeznie a projektet (játszóteret, kertben a tanösvényt, a közösségi épületet, a sportpályákat kellett volna építeniük) az egymilliárd forintos állami támogatásból;
  • Kocsis szerint erre már 2019 októberében volt jogerős építési engedélyük, így 2020 tavaszán minden gond nélkül elkezdődhetett volna a beruházás;
  • ehelyett 2020 őszén - megfogalmazása szerint - lebutították a szakmai programot, így a fűtést sem akarták bekötni a négyévszakos házakba, de a védőnői szobát és a főzőkonyhát is kihúzták a tervekből;
  • az eredeti tartalom durva megváltoztatását az EMMI nem tudta támogatni, így ugrott a pénz.

A kerület országgyűlési képviselője szerint szomorú, hogy "Pikó András képtelen vezetni a kerületet, ehelyett inkább vádaskodik, hivatalából politikai ellenfeleit akarja megsemmisíteni, és rendszeresen hamis vádakat terjeszt". Szerinte ezt támasztja alá, hogy megválasztása óta egyetlen komoly fejlesztési programot sem indított, miközben 13+2,6 milliárd többlettel vette át az önkormányzatot. "Amit pedig megörökölt, azt is elbaltázta" - kommentálta a jelenlegi városvezetés teljesítményét Kocsis Máté, aki írása végén leszögezte, hogy a támogatást újra ki fogja lobbizni a kormánynál.

Nem ez az első alkalom, hogy a két politikus a nyilvánosság előtt vitatkozott egymással. Kocsis tavaly májusban úgy fogalmazott, hogy "elkótyavetyélte Józsefváros támogatását Pikó András, a kerület "álcivil" polgármestere". A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője azért használta a szokatlanul kemény szavakat, mert a baloldali polgármester és sajtója azt híresztelte, hogy a kerület a kormány intézkedései miatt egymilliárd forinttól esett el. Csakhogy mint kiderült, azt a pénzt, amire hivatkoztak, Pikóék nem hívták le a kormánytól.