A középiskolák kinyitásának halasztását, a digitális oktatás folytatását javasolja az Operatív Törzs

érettségi 2020, koronavírus, járvány, Budapest, diák, diákok, maszk, történelem érettségi, Szerb Antal Gimnázium
Vágólapra másolva!
A járványhelyzet alapos vizsgálata után azt javasolja az Operatív Törzs, hogy jövő héttől is folytatódjon a digitális oktatás a középiskolákban – hangzott el a csütörtöki tájékoztatón. Müller Cecília elmondta, már több mint 31 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni oltást.
Vágólapra másolva!

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára ismertette, hogy a téli szünet alatt mindenhol megtörtént a takarítás, és megtörtént a köznevelésben dolgozók szűrése. Utóbbiaknál egy százszázalékos átfertőzöttséget mutattak ki.

Január 4-én az általános iskolákban és óvodákban zökkenőmentesen megkezdődött az oktatás, minimális volt, ahol erre nem került sor – mondta.

Az épületekben továbbra is biztosítottak a hőmérők – tette hozzá. Jövő héten érkezik a januári fertőtlenítő.

Az államtitkár a középiskolák kapcsán kiemelte, hogy komoly dilemmát jelent, hogy maradjon-e a digitális oktatás, vagy visszatérjenek a jelenléti oktatásra. Ez egy járványügyi kérdés, nem tanügyi kérdés – szögezte le. Az óvatosság mellett döntöttünk. Ezért

az Operatív Törzs azt a javaslatot fogalmazta meg a kormánynak, hogy január 11-től is folytatódjon a digitális oktatás

a középiskolákban – ismertette a javaslatot. Erről pénteken dönt a kormány.

Maruzsa Zoltán azt is kiemelte, hogy először a 60 év feletti tanárok kapják meg az oltást, utána jönnek a többiek.

Védőoltást kap a Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében szolgálatot teljesítő katona Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a csütörtök reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. A pandémia sajnos zajlik a világban, messze nem vagyunk a járvány végén – mondta.

A járvány nem ért véget, bár új eszközök kerültek a kezünkbe.

A szabályokat továbbra is be kell tartani

– szögezte le. Az egészségügyi dolgozók oltása rendben zajlik – ismertette.

A 25 oltóponton túl a városi kórházakban is zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Később majd belépnek a szakorvosok, és a házi orvosi rendelők is – fogalmazott.

Jelentkezzenek be az oltópontokra

– bíztatta az oltóanyag beadására az egészségügyi dolgozókat. Az érdeklődés nagy, köszönöm, hogy értik ennek a fontosságát – mondta. Szerda estig 31 és fél ezer egészségügy dolgozót oltottak be - tette hozzá.

Jó hírnek nevezte az országos tisztifőorvos, hogy megkezdődött az idősotthonban lakók oltása is. Ismertette, hogy a négy legnagyobb létszámú intézményben megkezdték az oltást a mobil oltócsapatok: a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

447 fő dolgozó és 779 gondozott jelentkezett az oltásra eddig – ismertette.

Azért választottuk a nagyobb idősotthonokat, mert ezek zárt közösségek azon túl, hogy magas kockázatú személyek laknak itt. Müller Cecília emlékezetett arra, hogy tavasszal komoly problémák voltak több idősotthonban.

Tapasztalatgyűjtésre is jók lesznek a mostani oltások – jelentett ki az országos tisztifőorvos.

Az Unióban 80 millió adagot kötöttek le a tegnap engedélyezett Moderna-vakcinából, és további 80 millió jöhet. 1,474 millió adagot kap Magyarország. 872 ezer fő további oltását teszi lehetővé – ismertette a fejleményeket. Időben és számban szeretnénk megnyerni ezt a csatát, így minden vakcinaszállítmány fontos – jelentette ki. Ismertette azt is, hogy

a Moderna első szállítmánya megérkezik a jövő héten.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt napon 207 esetben volt szükség rendőri fellépésre, a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt három napban a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 17, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 17 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 608 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 190 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 496 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A rendőrök

bezárattak egy presszót, ahol többen is italoztak,

így eddig 111 üzlet ideiglenes bezárásáról döntöttek.

A Magyarország területén személyforgalomban átutazók közül az elmúlt napon 61 szabályszegő ellen kellett intézkedni. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 9275 esetben történt rendőri intézkedés - ismertette.

Az elmúlt három napban 10 100 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket, és aznap 3062 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el.

Minden háziorvosra számítunk, mint oltóorvos. A védőoltások beadásának régi hagyományai vannak Magyarországon, gondoljunk itt az influenza elleni védőoltásra – válaszolt sajtókérdésre Müller Cecília, aki szerint

a rendelők felkészültek a feladatra.

Feltétlenül indokolt a maszk használta, a vírus itt van velünk – szögezte le az országos tisztifőorvos, aki szerint a higiéniai előírások betartása továbbra is szükséges.

Egy ampullában öt fő számára elegendő vakcinamennyiség van. Pontosan emiatt kéri az Operatív Törzs az embereket a bejelentkezésre - ismertette sajtókérdésre. Hozzátette, nem maradhat meg, nem lehet kidobni egy adagot sem.

A brit mutációt továbbra sem mutatták ki itthon a szakemberek – jelentette ki Müller Cecília.

Nem fordulhat elő, hogy nem lesz elég az influenza elleni védőoltásból.

Magyarországon mindenki, aki szeretne influenza ellen védőoltást kapni, nyitva áll előtte továbbra is a lehetőség – válaszolt az újabb kérdésre.

Magyarország tartja magát a vakcinagyártók használati előírásához, nem kíván attól eltérő oltási rendet alkalmazni – tette egyértelművé az Operatív Törzs álláspontját egy újabb sajtókérdésre.

Korábban írtuk:

A kormányzati portál tájékoztatása szerint a hatóságok 3068 új megbetegedést regisztráltak szerdán, ezzel 334 836 főre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Az adatközlésből kiderült, hogy elhunyt 127 többségében idős, krónikus beteg, így számuk 10 325 főre emelkedett. Technikai okok miatt a gyógyultak számát (179 541 fő) ugyanannyiban határozták meg, mint tegnap. Kiemelték ugyanakkor, hogy az adatokat holnap fogják közölni. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 144 970 fő, 5387 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül 367-en vannak lélegeztetőgépen.

Mint az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin többször is elhangzott, az oltási tervnek megfelelően halad a vakcináció: az egészségügyi dolgozók mellett fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is. Mint az a Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatójából kiderült, kezdésként csütörtökön a négy legnagyobb létszámú idősotthonban fogják beadni az oltóanyagot a mobil oltócsapatok.