Hóban elakadt kamionok, a jeges út miatt árokba csúszott autók, sok balesetet okozott az első nagy havazás - videó

havazás, Dunántúl, Elakadt a forgalom a 76-os főúton Nagykapornak határában. Teherautó mentés zajlik.
Vágólapra másolva!
Többcentis hó esett a Dunántúlon pénteken. Veszprém megyében több autó is árokba csúszott, egy fel is borult. Egyes helyeken 10-15 centiméteres hóvastagságot mértek. A továbbiakban a havazás gyengülni fog, és estére meg is szűnik.
Vágólapra másolva!

A ma délelőtti havazás során egy összeáramlási zóna mentén esett nagyobb mennyiségű hó megközelítőleg a Zala-Bakony vonalon, de csak lokálisan, néhány mérőállomásról jelentettek 6-9 cm-t. A Somogy megyei Kutason 12, Zalaegerszegen 15 cm-t mértek észlelőink.

Az átlagos hóvastagság azonban ennél jóval alacsonyabb volt

- tájékoztatta az Origót az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Havazás Szomódon Forrás: Krupánszki Máté - KEMMA

A havazást okozó csapadékzóna ma délután fokozatosan gyengül, és egyre kevesebb helyen várható csapadék. Inkább csak a délnyugati megyékben helyenként, de a lehulló (illetve az eddig lehullott) hó olvadni fog. Este mindenütt megszűnik a csapadék - írták portálunknak.

Havazás Veszprémben Forrás: Juhász-Léhi István Napló/VEOL

Veszprémben hajnalban kezdett esni a hó. Mukics Dániel a katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatta az Origót, hogy Veszprém megyében összesen négy esetben kellett kimenniük helyszínre baleset miatt: a 82-es főúton elakadt egy autó, Veszprém és Vas megye határán három autó is árokba csúszott, illetve volt még két másik eset, ott szintén árokba csúszott autósokon kellett segíteni.

Ilyenek voltak a látási viszonyok:

Az útra hullott és lefagyott csapadék miatt több kocsi elakadt Veszprém-Gyulafirátót és Eplény között, erről korábban itt írtunk.

Egy autó felborult Pétfürdőnél, miután árokba hajtott. A kocsit vezető férfi elmondta, Budapestről indultak az eplényi sípályára snowboardozni, amikor előzés közben megcsúszott, majd az árokba hajtva az oldalára borult - olvasható a Deltahírek.hu oldalon. A tűzoltók az autót drótkötél segítségével kerekeire állították, és kivontatták a kocsit az árokból. Sérülés nem történt.

Forrás: Delta Hírek

A 8-as főúton Veszprém és Herend között, Ajka felé nagyon rosszak voltak a látási viszonyok. Egy autó keresztbe fordult az Ajka felé vezető sávon.

Veszprém városában így esett a hó délelőtt:

Zala megyében 8-9 óra körül volt a legerősebb a havazás, de balesethez nem riasztották a katasztrófavédőket.

Zalaegerszeg és Zalacsány között egy nyomvonalon lehetett közlekedni Forrás: ZAOL.hu/Otner István

Így esett a hó Nagykanizsán:

A 76-os főúton Nagykapornak határában elakadt a forgalom.

Egy teherautót is ki kellett menteni Forrás: ZAOL.hu

Árokba csúszott, és egy táblát is kidöntött péntek kora délelőtt egy autó a 75-ös út Lenti és Nova közötti szakaszán, a hernyéki elágazó közelében - írja a Zaol. A Gellénháza utáni kanyarban két kamion is elakadt.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint az elmúlt néhány óra esetszáma átlagosnak mondható, rendkívüli helyzetről nincs tudomásuk.

A Katasztrófavédők arra hívták fel a figyelmet, hogy indulás előtt érdemes az Útinform oldalon tájékozódni az esetleges balesetek és lezárt útszakaszok miatt. Ilyen időjárási körülmények között tankoljunk többet az autóba, és a téli útviszonyoknak megfelelően vezessünk, téli gumi nélkül ne induljunk el. Fontos a feltöltött mobiltelefon, segítséget a 112-es telefonszámon lehet kérni.