Többfelé ismét jelentősen romlott a levegőminőség a szálló por magas koncentrációja miatt - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-t.

Az NNK közleményében azt írták: Sajószentpéteren veszélyes, Kazincbarcikán, Miskolcon, Putnokon és Tökölön egészségtelen a levegő minősége. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja: ezeken a településeken az érzékeny lakosok: gyermekek, idősek, krónikus szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségben szenvedők és várandós kismamák tartózkodjanak kevesebbet a szabadban, de azért rendszeresen szellőztessenek otthon.

A magas szállópor koncentráció miatt a kazincbarcikaiaknak sem ajánlott hosszabb ideig a szabadban tartózkodni. (korábbi, 2020.január 04-én készült felvétel Kazincbarcikán).Forrás: MTI/Vajda János

További hét településen kifogásolt a levegőminőség. Ezek: Budapest, Tököl, Százhalombatta, Salgótarján, Szolnok, Kecskemét, Várpalota és Ajka.A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható jelentős javulás - áll a közleményben. Az NNK kiemelte, hogy a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék jelentősebb kockázatot jelentenek az egészségre, mint a nagyobb részecskék, amelyek jellemzően nem jutnak le a légzőrendszer legalsóbb részeibe.
A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.