Kitérő, szellemeskedő, alapvetően persze titkolózó válaszokat adott az Origo kérdéseire Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki a napokban közzétett videójával gátlástalanul meggyalázta a szentendrei Sztaravodai úti Köztemető halott embereinek emlékét. Úgy látszik, a baloldali politikus csak addig bátor, amíg a járvány elleni védekezésre összpontosító kormányt kell támadni, amint összecsapnak a hullámok a feje felett, inkább titkolózik. A halottasházat felügyelő és fenntartó baloldali önkormányzat hallgat.

Az LMP-ből kitessékelt politikus az év eddigi legnagyobb botrányát okozta azzal, hogy közösségi oldalán közzétett egy, a kormányt lejáratni szándékozó, kegyeletsértő videót. Az akció azonban erősen félrement, hiszen a baloldali politikus éppen azokat hozta kellemetlen helyzetbe, akiket nagyon nem szeretett volna, arról nem is beszélve, hogy egyúttal súlyos kegyeletsértést követett el. 

Az ügy kapcsán megkerestük a radikális baloldali politikust, akitől azt szerettük volna megtudni, ki készítette a botrányos felvételt, és az hogyan került a birtokába. Bár Hadházy - a Gyurcsány-párttal és a párbeszédes Szabó Tímeával együtt - szinte valamennyi megnyilvánulásával akadályozza a közös védekezést, és rendszeresen hergel a járványügyi intézkedések ellen, a jelek szerint bátorsága arra már nem terjed ki, hogy konkrét válaszokat adjon. 

A képviselő azt írta az Origónak, hogy a felvételt "egy, a magyar emberek sorsáért aggódó honfitársunk" készítette, aki azt "egy biztonságos csatornán" küldte meg neki a közzététel előtt. Így továbbra sem lehet tudni, ki volt az, aki a kegyeletsértő jeleneteket rögzítette. A radikális baloldali politikus tehát titkolózik.

A halottasházat felügyelő és fenntartó szentendrei önkormányzat, és Fülöp Zsolt baloldali polgármester cikkünk megjelenéséig nem reagáltak levelünkre. Esetükben arra voltunk kíváncsiak, hogyan tudott bejutni a felvétel készítője a halottasházba.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Fülöp Zsolt szentendrei polgármester egyetlen mondatban válaszolt arra kérdésre, hogyan juthatott be a halottasházba a felvétel készítője: "Az Ön által felvetett kérdést hatósági eljárás keretében vizsgálják"

Gyalázkodott, most hallgatForrás: MTI/Illyés Tibor

Mint ismert, Hadházy a napokban tett közzé közösségi oldalán egy "drámai" videót, amelyen megfogalmazása szerint az látható, hogy "a szentendrei halottasházban annyi az elhunyt, hogy egyszerűen nem férnek el a holttestek". A baloldali politikus posztjában arra utalgatott, hogy a kialakult állapot egyértelműen a kormánynak és a "dilettáns" járványvédelemnek köszönhető.

Csakhogy az akció erősen a visszájára fordult, ugyanis gyorsan kiderült, hogy egyetlenegy koronavírusos sem szerepelt a videón bemutatott halottak között. Erről Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja nyilatkozott, aki "kifejezetten méltatlannak" nevezte Hadházy "halottkampányát". 

Bár a baloldali politikus jól érzékelhetően a kormányt szerette volna lejáratni, ezzel is alaposan mellé lőtt. Ugyanis a temetőkről és a temetkezésről szóló jogszabály szerint a temető tulajdonosának, a Sztaravodai úti Köztemető esetében a szentendrei polgármesternek és önkormányzatnak a feladata a temető kegyeleti rendjének biztosítása. Azaz, Hadházy akaratán kívül egy baloldali városvezetést hozott kínos helyzetbe, amivel nem először tette nevetségessé magát. Az eddigiekből ugyanis egyértelművé válik, hogy a baloldali képviselő nem volt tisztában azzal, hogy pontosan ki működteti a halottasházat.

Ugyanakkor a botránynak - Hadházy ügyetlenkedése mellett - van egy másik, komolyabb vonzata is. A baloldal a vírus felbukkanása óta folyamatosan akadályozza a közös védekezést, és mindent képes bevetni annak érdekében, hogy a kormány sikertelen legyen a járvány elleni küzdelemben.  

A Fidesz a botrány kirobbanása után tette fel a kérdést, miszerint "milyen ember az, aki még a holtakat is politikai haszonszerzés céljára használja fel?" Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője videónyilatkozatában pedig úgy vélekedett, visszataszító, aljas és kegyeletsértő, amit Hadházy Ákos művel, "a kormány elleni gyűlölete miatt elvesztette a józan eszét".

A kormánypártok egyébként ma a baloldali politikusnak ítélték az általuk decemberben alapított kamuvideós Korózs-díjat. 

Az ügyben a Szentendrei Rendőrkapitányság nyomozást indított rémhírterjesztés és félelemkeltés gyanúja miatt.