Egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, valamint egy, a pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is - írja a hvg. Az utat egy olyan, oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette, amely lengyel ágon - a vádak szerint - az oroszoknak kémkedő Mateusz Piskorskihoz tartozik.

Irány Afrika! - így kommentálta tavaly december 26-án az Instagram-oldalán Samu Tamás Gergő azt a fényképet, amin egy repülőgép bőrfotelében ülve látható.

Magánrepülőgéppel Afrikába

A politikus a Jobbik korábbi parlamenti képviselője, aki tavaly novemberben lépett ki a pártból. Jelenleg a szarvasi önkormányzat képviselője és a Békés Megyei Közgyűlés tagja, mandátumát nem adta vissza.

  • Samu első fotóján látni lehetett, hogy a repülő a franciaországi Le Bourget repülőtérről indult két nappal szenteste után, a légi közlekedést monitorozó Flightradar segítségével pedig körülbelül Csádig lehetett követni az útvonalát.
  • December 27-én Samu egy újabb képet posztolt, ezúttal Afrika közepéből, a Közép-afrikai Köztársaságból.
  • Két nappal később a fővárosban, Banguiban már két egyenruhás fegyveres férfival fotózkodott. Másnap Csád fővárosa fölött járva tett közzé egy légi felvételt, ekkor ment vissza a repülő Franciaországba.

Bár a fotókon nem látszik, de később kiderült: Samu Szabó Balázzsal, a Jobbik újpesti képviselőjével utazott. Szabó neve onnét csenghet ismerősen, hogy az elmúlt hónapokban több bűncselekménnyel is hírbe hozták. Ő volt az, aki 2018 áprilisában, az országgyűlési választások előtt plakátokat rongáló fiatalokra támadt, de egyszer még egy szimpla röplabdameccsről is ki kellett vezetni. Az Újpest-ultraként elhíresült politikus legdurvább ügye egyértelműen az volt, amikor a vádak szerint társaival sörösüveggel és kavicsokkal dobálták meg, majd megverték a szabadságukat Magyarországon töltő tunéziai fiatalokat. A bíróság első fokon két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönre ítélte Szabót, akit 2008-ban egyszer már pénzbüntetésre ítéltek, miután egy tüntetésen balhézott.  

Szabó Balázs, a Jobbik újpesti képviselőjeForrás: Facebook

Visszatérve a repülőgépre: a jármű, amivel a két politikus utazott, a lajstromszáma alapján egy máltai cég, a privát jetek üzemeltetésével foglalkozó Harmony Jets tulajdonában áll. A cég gépeit gyakran látni afrikai célállomásokon, a gép sűrűn megfordult az elmúlt időszakban a líbiai Bengáziban és Tripoliban is. Bár Samu az Instagramon közzétette ezt a néhány fotót az afrikai útjáról, és tudatta követőivel, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban éppen választásokat tartanak, a közösségi oldalán nem írt arról, mit keres ott. A körülményekből azonban viszonylag gyorsan ki lehetett következtetni, hogy Szabóval választási megfigyelőként utaztak a távoli országba. Egy olyan afrikai államba, ahol Oroszország jelenléte az elmúlt négy évben kifejezetten intenzívvé vált.

"Valami politikai intézet volt a papírra ráírva"

A lap megkeresésére Samu Tamás Gergő azt mondta, hogy Szabó Balázs hívta el az afrikai útra. "Balázs egy német szervezet meghívására hívott meg engem is az útra. Ez a német szervezet fizette az utat, de nem tudom, milyen forrásból, ez az ő dolguk. A repülőgépre azért volt szükség, mert a menetrend szerinti járatok a járvány miatt nem üzemeltek" - mesélte Samu. Arra a kérdésre, hogy tudja-e, milyen német szervezetről van szó, azt válaszolta: "Nem tudom. Valami politikai intézet volt a papírra ráírva."

Samuval ellentétben Szabó Balázs jobban képben volt az út szervezőivel kapcsolatban, és elárulta, hogy "lengyel vonalon" keresztül lépett kapcsolatba velük. A politikus később azt is elmondta, hogy az utat a berlini székhelyű Európai Geopolitikai Elemző Központ (ECAG) szervezte. A hvg kiderítette, hogy az ECAG egy lengyel bázisú, de egyértelműen orosz hátterű szervezet. Olyannyira, hogy az ECAG atyja az a Mateusz Piskorski, aki a lengyel Önvédelem nevű radikális jobboldali párt politikusaként vált ismertté. A lengyel politikus 2007-ben hozta létre a szervezetet, ami "választási megfigyelőket" toborzott a Moszkva számára fontos választásokra. 

Piskorskit egyébként 2016-ban kémkedés vádjával letartóztatták, miután az Új Jobboldal Kongresszusa (KNP) két, határon átnyúló szabotázzsal gyanúsított korábbi aktivistájának házát átkutatták. A vád szerint 2014-ben Nyugat-Ukrajna területén "aktív intézkedésekben" vettek részt. Piskorski emiatt három évig előzetes letartóztatásban volt, tavaly engedték csak ki a börtönből, de az eljárás még folyik ellene. A lengyel politikus jó, mondhatni baráti kapcsolatot ápol azzal a volt jobbikos (KG Bélának is nevezett) Kovács Bélával, akit hozzá hasonlóan szintén kémkedéssel vádolnak. 

Frissítés:

A Jobbik azonnali hatállyal felfüggesztette Szabó Balázs párttagságát, amiért oroszokhoz köthető szervezet pénzén utazott a Közép-Afrikai Köztársaságba.