Egy újabb fajta, a Moderna vakcinája is megérkezett már Magyarországra, eddig 78 579 fő kapott oltást. Közben zajlik a felkészülés az érettségi megtartására, amit a járványügyi szabályok figyelembevételével rendeznek majd meg - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy 42 óvodában van rendkívüli szünet, illetve 79 általános iskolában, jellemzően egy-egy osztályban van digitális oktatás. A középiskolákban továbbra is digitális oktatás zajlik. Az érettségivel kapcsolatban a politikus elmondta, tavaly sikerült megtartani a vizsgákat, idén is erre készülnek. Természetesen a járványügyi előírások megtartása mellett. Az érettségi időpontjában sem lesz változás, ahogy a felvételik esetében sem.

Ha elhalasztanánk az érettségit, akkor hatalmas káosz lenne. Mindenki érdeke, hogy az érettségit megtartsák   

- fogalmazott Maruzsa.

A tavaly tavaszi érettségi eredmények megfeleltek az elmúlt öt év érettségi átlagának, ez is azt bizonyítja, hogy ilyen körülmények között is meg lehet tartani az érettségit.

Felkészítőket lehet jelenleg is tartani az iskolákban, de itt is be kell tartani a járvány miatti biztonsági előírásokat - mondta az államtitkár. A középfokú felvételi szabályai december 4-e óta nyilvánosak, a tantermenkénti 10 fős korlát itt is érvényes, ahogy az érettségi esetében is - tette hozzá. Úgy készülünk, hogy a témaheteket is megtartjuk,  de jóval kevesebb személyi kontaktussal – jegyezte meg.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi koronavírussal kapcsolatos adatokat ismertetve megjegyezte, hogy az aktív betegek száma folyamatosan csökken. Azt is kedvezőnek mondta, hogy kétféle vakcina is érkezett Magyarországra ma, köztük több mint 47 ezer ember oltására elég Pfizer-vakcina, illetve 3600 főnek elég Moderna-vakcina.

A hétfő estig beérkezett összes oltóanyagot beadták már. Így összesen 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó.

Elmondta azt is, hogy a Moderna vakcinája ugyanúgy működik, mint a Pfizer-vakcina.

Nem kell tartani tőle, hatékony és biztonságos. A sejtbe bekerülve elbomlik a szervezetben, nem épül be a génekbe

- mondta a tisztifőorvos. A Moderna-vakcina kezelése ugyanakkor egyszerűbb, elég mínusz 20 fokon tárolni, fél évig is tárolható. Nem kell oldani sem, 18 éves kor felett adható be, és 28 napos időkülönbségre van szükség az első és a második oltóanyag beadása között.

A tervek szerint halad az oltások beadásaForrás: MTI/Vajda János

Müller Cecília továbbra is biztatott minden egészségügyi dolgozót, szociális dolgozót, hogy kérjék az oltást. Nincs olyan oltóanyag a világon, amely 100 százalékban hatásos, arra azonban mindenképpen jó, hogy a súlyos szövődmények kialakulását megakadályozza - tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a szociális alapszolgáltatásban dolgozók, például a gyermekjólétisek, javítóintézetben dolgozók, családsegítők, szociális munkások is kérhetik a tesztelésüket 127 mintaponton január 16-17 között.

Kiss Róbert, a védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, a Szerb Köztársaság meghosszabbította a korábbi korlátozó intézkedéseket, így legalább kétnapos tesztet kell bemutatni a határnál.

Elmondta azt is, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt napon 184 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 19 148-ra emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 174 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 700 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 504 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. 319 esetben intézkedtek a rendőrök kijárási tilalom miatt, így összesen 24 244 személlyel szemben intézkedtek.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, hogy a két vakcina nem kombinálható. Erre nem is történtek konkrét kísérletek. Azt is elmondta, hogy hat oltásra is alkalmas már az eddigi öt helyett a Pfizer ampullájában szereplő adag. De ez nem a mennyiség többfelé osztását jelenti, az adagok ugyanazok, egyszerűen az ígértnél több vakcina van a kiküldött ampullákban. Ha valaki az oltás ellenére elkapja a koronavírust, biztosan gyengébbek lesznek a tünetei - mondta egy kérdésre reagálva Müller Cecília.

Korábban írtuk:

A kormányzati tájékoztató portál adatai szerint a hatóságok 696 új megbetegedést regisztráltak hétfőn, ezzel 344 352 főre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Az adatközlésből kiderült, hogy meghalt 128, többségében idős, krónikus beteg, így számuk 10 853 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 209 852 fő, az aktív fertőzöttek száma 123 647 főre csökkent. Jelenleg 5005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül 356-an vannak lélegeztetőgépen. 

Magyarország eddig minden megérkezett vakcinát felhasznált, hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó.

A Nézőpont Intézet kedden ismertetett felmérése szerint nőtt az oltási hajlandóság Magyarországon, immár ugyanannyian tervezik beadatni a vakcinát, mint amennyien nem (45-44 százalék).