"Hullanak az idősek", "pusztulnak" - ezeket a kifejezéseket használta Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester annak érzékeltetésére, hogy az idősek arányaiban többen vesztik életüket a koronavírus-járványban, mint más társadalmi csoportok. Korábban a Fidesz közel hárommilliós táborát sértegette a radikális baloldali politikus. 

Szokásához híven vasárnap Facebook-videóban elemezte a hét történéseit Márki-Zay Péter, aki a baloldali összefogás buktatói mellett a hazai és külföldi járványhelyzet fejleményeire is kitért.

Csendes Vásárhelyért nevű Facebook-oldal vette észre, hogy amikor közel kétórás online beszámolója során az idősebb korosztály magasabb halálozási arányát érintette, olyan kifejezéseket használt, miszerint 

"hullanak az idősek", "pusztulnak".

Különösebben nem kell részletezni, hogy Márki-Zay szavai miért sértőek az idősebb korosztályra nézve, már csak azért sem, mert pusztulni csak az állatok szoktak.

Forrás: MTI/Varga György, Mohai Balázs

Nem ez volt az első alkalom, amikor a baloldali polgármester célpontba vett egy társadalmi csoportot. Tavaly augusztusban a Fidesz közel hárommillió szavazóját sértette meg, amikor úgy fogalmazott, hogy a kormánypártra a legszegényebb, legtanulatlanabb emberek szavaznak. 

Mint ismert, Márki-Zay Péter harmad unokatestvére, Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő a napokban tett közzé közösségi oldalán egy "drámai" videót, amelyen megfogalmazása szerint az látható, hogy "a szentendrei halottasházban annyi az elhunyt, hogy egyszerűen nem férnek el a holttestek". 

A kegyeletsértő felvételből országos botrány lett, hiszen a hazai radikális baloldal vezetőjét egyértelműen politikai célok vezérelték, amikor elhunyt embereket mutogatott. Az akció azonban erősen a visszájára fordult, ugyanis gyorsan kiderült, hogy a videón bemutatott halottak között egy koronavírusos sem szerepelt, és a szentendrei halottasház fenntartója nem a kormány, hanem a baloldali vezetésű szentendrei önkormányzat.