Szánthó Miklós: Az a demokratikusan elfogadható, amit a balliberális oldal akként jelöl ki

Vágólapra másolva!
A „Trump-párti" tüntetők erőszakos akcióját most ugyanaz a megmondóelit ítéli el, mely pár hónappal ezelőtt nem győzte ünnepelni a Black Lives Matter mozgalom és az Antifa hónapokon át tartó utcai járókelők ellen elkövetett fizikai agresszióját és gyújtogatását. E képmutatás üzenete azonban túlmutat magán Trumpon is, a cél: a jobboldal megtörése, demoralizálása – reflektált Szánthó Miklós a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikájában az amerikai Capitolium ostroma kapcsán alkalmazott baloldali kettős mércére.
Vágólapra másolva!

Az Alapjogokért Központ igazgatója kifejtette: a baloldal korábban nemcsak nem ítélte el a BLM mozgalom terrorakcióit, hanem egyenesen „társadalmi igazságharcnak" nevezték azt, kiálltak mellette és megpróbálták morálisan elfogadtatni tevékenységét. Ezenfelül ugyanazok a baloldali megmondóemberek döbbentek meg a kongresszus épületének rendőri alulbiztosítottságán, akik nemrég még azt követelték, hogy vonják meg a pénzeket a rendvédelmi erőktől.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a liberálisok azonban nem álltak meg a „Capitolium ostromának" elítélésénél, ugyanis a hozzájuk hű tech óriások minden létező közösségi és online médiafelületen blokkolták vagy törölték Donald Trumpot és a környezetébe tartozókat, illetve korlátozták a radikálisnak minősített republikánus közösségek netes felületeit.

A Központ igazgatója kifejtette azt is, hogy a szólásszabadság védelme tehát a liberális-baloldali szélsőségekre kiterjed – hiszen a Facebook, Instagram, Twitter stb. nemhogy akadályozta volna a BLM-randalírozások online szervezését és közösségépítését, hanem kifejezetten „cool" és „trendi" életmódként reklámozta azokat -, a jobboldali „radikalizmusnak" titulált online tevékenységekre azonban már nem érvényes ugyanez a mérce.

„Érzékelhető, hogy az új szabály, az új erkölcs így szól: az a demokratikusan elfogadható, amit a balliberális oldal akként jelöl ki" – fogalmazott Szánthó Miklós. Hozzátette: a baloldal már a látszatra sem ad, úgy folytat koordinált támadást Trumpék ellen, mintha a BLM-vandalizmus meg sem történt volna.

Úgy viselkednek, mintha nem is ők hintették volna el a morálisan megalapozott erőszakkultusz csíráját, sőt, most az „erőszak sújtotta politikum" megmentőiként tetszelegnek.

Az Alapjogokért Központ igazgatója végül felhívta a figyelmet arra is, hogy a képmutatásnak és a digitális tisztogatásnak messzemenőkig „Trumpon túli" üzenete van, ahogy Barack Obama rövid úton össze is kötötte a leköszönő elnököt Orbán Viktorral. A cél a példastatuálás, a kortárs progresszióval szemben állók általános demoralizálása.