Mióta Trumpot a nagy tech cégek önhatalmúlag eltüntették a platformjaikról, valami sátáni dolog kezd kibontakozni a szemünk előtt. Olyan, amire senki, még a legpesszimistábbak sem számítottak.

Az elnök és a cenzúramentes Parler elásásának tényét idehaza, a baloldali médiában nem követte semmilyen felhorgadás, jóformán egy halk, elégedetlen pisszenés sem hallatszott, sőt a függetlenobjektiv szerkesztőségek elkezdték védeni az újkori cenzúra megvalósulását, azaz a törlés és a letiltás kultúráját, de akadtak olyanok is, nyilván Soros úr egyik alapítványa által támogatott portál dolgozói között kell őket keresni- akik kissé elszontyolodva, dologtalanul kezdték markolászni saját kis liberális ásóikat, lapátkáikat, és csalódottan vették tudomásul, hogy nem vehettek tevőlegesen részt a virtuális elföldelésben. Pedig mekkora dili lett volna.

A cenzúra leglelkesebb ünneplője, a 444 egyik újságírója, Boros Juli például hosszú cikkben fejtegette, miért is jó, ha Trumpot és több millió támogatóját minden létező platformról eltüntetik. Szerinte az úgynevezett félreértelmezett szólásszabadság esete forgott fent, mert az egyszerűen nem is lehet kérdés, hogy bizonyos témákról sehol, még egymás között, zárt csoportokban sem szabadna szót ejteni.

És itt most ne gyilkosságra, vagy pedofíliára gondoljunk - sőt, a gyerekek iránt érzett tiszta, ám heves vágy egyre szebb dolog, lám a dán televízió már roppant haladó módon el is készítette a világ leghosszabb péniszű férfijáról szóló animációs mesét is - hanem jobboldali, keresztény-konzervatív témákról, esetleg arra, ha valaki használni merészel egy kommentben vagy egy posztban - komolyan vagy viccesen - néhány, a Facebookon betiltott szót. Netalán arra célozgat, hogy talán mégsem volt minden teljesen kristálytiszta az amerikai elnökválasztás körül.

Boros és a 444 szerint ők elmebeteg és életveszélyes összeesküvés-hívők, fasiszták, rájuk vigyázni kell, meg kell őket figyelni, és óriási felelőtlenség moderátorok és cenzúra nélkül hagyva szabadon tombolni őket. Én azért a helyükben ezen a ponton nem állnék meg, hiszen Orwell óta tudjuk, hogy léteznek sokkal hatékonyabb módszerek is a fennálló rendet - diktatúrát - kritizálók megfigyelésére.

Mert gondoljunk csak bele, hogy micsoda dolog az, hogy egy kocsmában, egy bárban, a munkahelyek büféjében, vagy egy magánlakásban mindenféle fasiszták az ellenőrizetlen és tömeges illegális migrációt kritizálhatják.

Például a harmadik sör után megbeszélik, hogy talán némi fenntartással kellene kezelni, amit, mondjuk, 2015-ben a 444 minden második cikkében állított, hogy majdnem minden Európába érkezett migráns felvilágosult, diplomás szír értelmiségi, akik csak a véletlenek furcsa összjátékának köszönhetően vesztették el az irataikat a hosszú és veszélyes út során, és az sem elképzelhetetlen, hogy mégis igaza lehet azoknak, akik arra szoktak célozgatni, hogy igen kicsi a valószínűsége annak, hogy az összes "menekült" január elsején született.

A Twitter internetes közösségi portál székháza San FranciscóbanForrás: MTI/AP/Noah Berger

Logikátlan is lenne, ha ezek a gyűlölködő, összeesküvés-hívők csak a közösségi médiában lennének megfigyelve, ezért lenne fontos, hogy a modern technológia segítségével az élet minden területén erősebb kontroll alá legyenek vonva.

Például, ha egy kocsmában elhangzana, a "b" az "n" a "c" betűs szó, esetleg valaki azt állítaná, hogy George Floyd se nem szent, se nem egy bűntelen mártír, hanem egy drogos bűnöző volt, vagy egy másik náci arról kezdene értekezni, hogy nincs is 97 társadalmi nem, egy harmadik pedig arról beszélne, hogy nem szeretné, ha szoknyás-szakállas transzneműek olvasnának fel LMBTQI-meséket a gyerekének az óvodában, arról nem is szólva, hogy egyetért az alaptörvénybe foglaltakkal - azzal, hogy a házasság egy férfi és egy nő önkéntes szeretetközössége -, egy negyedik pedig arról kezdene fröcsögni, hogy úgy hallotta, hogy Nyugat-Európában a 444 hazugságai ellenére igenis léteznek no-go zónák, ahol migrációs hátterű gépfegyveres bűnbandák harcolnak egymással, miközben drogot terítenek és nőket futtatnak, és ahova keresztények, zsidók és rendőrök már nemigen teszik be a lábukat, ötödik meg folyton idézőjelbe teszi a menekült szót, és arról mesél, hogy zsidó vallási vezetők Németország egyes városrészeiről úgy gondolkodnak, hogy azokban az antiszemita muszlimok miatt már nem tanácsos a kipa nyilvános viselése, nos, akkor azonnal meg lehessen tenni a megfelelő lépéseket. Természetesen a fasiszták ellen és a szép új, liberális világ fennmaradásának érdekében.

Az, hogy az online felületeken a mainstreamtől eltérő vélemények teljes körű cenzúrája végre valahára megvalósult, igazán felemelő és nagy dolog, sőt; forradalmi lépés, de hogy a való világban, az utcákon, a tereken, a lakásokban viszont még mindig szabadon lehet beszélni és, úgymond, félreértelmezgetni a szólásszabadságot, már teljességgel elfogadhatatlan, és lássuk be, életszerűtlen is.

Ezért lenne fontos, hogy mindenhol legyenek az újbeszélt bojkottáló veszélyes fasisztákat lehallgató mikrofonok, és olyan liberális moderátorok, akiknek, ha észlelik a tiltott szavakat és gondolatokat, vagy az összeesküvés-elméleteket, azonnal lehetőségükben álljon meghozni a szükséges döntéseket, és a pontos koordináták birtokában el tudják indítani a gondolatrendőrség alaposan felszerelt és nagy szakértelemmel kiképzett egységeit.

Soros GyörgyForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az összevissza beszélő, a liberális rendre veszélyes nácikat ilyenkor azonnal be kellene gyűjteni, a reményteleneket életük végéig börtönbe kellene zárni, a kevésbé elvakultakat pedig átnevelő táborokba lehetne vezényelni.

Borzasztóan fontos lenne támogatni az ilyen központok és programok létrejöttét. Úgy tudjuk, van is egy fantasztikus üzletember, bizonyos Soros György, aki minden bizonnyal hajlandó is lenne áldozni ezekre a nemes és fontos célokra és feladatokra.