Karácsony Gergely hajléktalanügyi főtanácsadójának története: a radikális baloldali aktivista útja a Fidesz-székház megtámadásától a havi apanázsig

Schmuck Erzsébet; Spät Judit; Misetics Bálint; aktivista ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ demonstráció Foglalkozás jogász Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikusnő sajtótájékoztató SZEMÉLY ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ demonstráció Foglalkozás jogász Közéleti személ
Budapest, 2018. február 14. Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese (k) beszél a Város Mindenkié nevű civil csoporttal közösen tartott sajtótájékoztatón az Országháznál 2018. február 14-én. Balról Spät Judit, az Együtt elnökségi tag, jobbról Misetics Bálint jogvédő. Az Országgyűlés Házbizottságának ülése utáni tájékoztatót a gyermekes családok kilakoltatását megelőzendő törvényjavaslattal kapcsolatban tartották. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Fidesz-székház előtti agresszív demonstrációk között tűnt fel Misetics Bálint, még 2013-ban, majd aktív résztvevője volt az egyetemisták kormány elleni lázításának, mára pedig egyike a Színművészeti miatt demonstráló tömegek „kiképzőinek". A radikális baloldali aktivista Karácsony Gergely főpolgármester hajléktalanügyi főtanácsadója lett, de saját testvére sem járt rosszul, ugyanis az ő cége az első kerületben kap komoly megbízásokat az önkormányzattól. Az első kerületben egyébként éppen Karácsony Gergely párttársa a polgármester. A Kontra tényfeltáró összeállításából idézünk.
Vágólapra másolva!

Aktivistaként nyolc éve szinte minden kormányellenes demonstráció elmaradhatatlan résztvevője Misetics Bálint, a Város Mindenkié Egyesület alapítója, aki később Karácsony Gergely hajléktalanügyi szakértője lett. A Soros György által támogatott civil szervezetek tagjaként

2013-ban még Gulyás Márton radikális baloldali aktivistával fűtötte az egyetemistákat a kormány ellen, tavaly pedig már a Színművészeti előtt demonstráló fiatalok előzetes kiképzésében vállalt szerepet.

Misetics Bálint a Fidesz-székház demonstrációjának élén Forrás: Origo

A 2010 utáni első tüntetéseken bukkan fel először Misetics Bálint, 2013-ban már a tüntetők élvonalában látható, gyakran Gulyás Márton aktivista társaságában. A leggátlástalanabbak között, akik a Lendvay utcai Fidesz-székház kerítésén belülre jutottak, felmásztak az erkélyekre és betörték az épület ajtajait.

- konkrét résztvevőktől tudjuk, hogy rettegtek. Egy évre rá ismét feltűnik a Fidesz-székháznál, ekkor már az internetadó ellen összeverődött, jóval nagyobb tömeges demonstráció szervezői között van. A felhergelt tömeg többek között Misetics bujtogatására a kormánypárt székházát klaviatúrákkal és számítástechnikai eszközökkel dobálta meg.

Tüntetés a Lendvay utcánál Forrás: Origo

Az akcióban az épület ablakait betörték, a redőnyöket több helyen megrongálták, a kerítést kidöntötték és a televíziós stáb tagjait inzultálták.

Évekkel később a Soros-egyetemmel kapcsolatos tüntetéshez kapcsolódóan a Sándor-palotát festékszóróval megdobáló elvbarátja, Gulyás Márton védelmezőjeként láthatjuk. A Gyorskocsi utcában a „forradalmár" mellett mond védőbeszédet, ebben nyíltan vállalja a kormány elleni gyűlöletét.
A Gulyás Márton vezéraktivista árnyékában és a Soros által pénzelt álcivil szellemben szocializálódott fiatal értelmiségi a 2018-as választások előtt a Kunbábonyban megtartott polgári elégedetlenségi képzésre is eljut. Amint azt az Origo is megírta,

a kurzuson egyebek mellett arra készítették fel, hogyan lehet a törvényesség határán egyensúlyozva, a passzív ellenállás és az erőszakmentesnek látszó provokáció eszközével elérni, hogy a rendőrség látványosan beavatkozzon egy-egy tüntetésbe.

Amit tehát nem sikerült kiprovokálniuk a Fidesz székháza előtti 2013-14-es akcióikon, Kunbábonyban igyekeztek úgy tökéletesíteni, hogy későbbi demonstrációikkal megszerezzék a lakosság szimpátiáját, és a 2018-as választásokra lejárassák a hatalmat.
A sikertelen kormánybuktató tréning harcos aktivistája

A Mandiner információi alapján, a Kontra.hu szerint a főváros új vezetésénél pozíciót szerezve, szemrebbenés nélkül juttatja pénzhez testvérét. Misetics Mátyás cége a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtól kapott megbízást, de a szintén ellenzéki színekben vezető I. kerület is támogatta.

Tipikusan sorosista, úgynevezett értelmiségi pályaív az övé, amely a 2013-ban is egyetemistákat igyekszik a kormány ellen hangolni, 2020 őszére pedig a színművészetis demonstrációk háttértámogatóinak körébe jut. Nem meglepő, hogy a Színművészeti modellváltása ellen, a baloldal által manipulált diákok hergelésében is aktív szerepet játszik Misetics Bálint, megint csak elvbarátjával, Gulyás Mártonnal. Egyike azoknak, akik egy hónappal a tüntetés előtt a Színművészeti sajtósa által kör-e-maileken szervezett szabadegyetemen papolnak a színművészetis hallgatóknak a "megbukott demokráciáról". Misetics előadása egészen pontosan a zágrábi egyetemfoglalást felidéző Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése után következik, és a polgári elégedetlenséget járja körül.