Magyarországon egy lefele menő szakaszban vagyunk, a védelmi intézkedések betartása rendkívül fontos - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Már 96 ezernél is több embert oltottak be a vírus elleni vakcinával. Hétvégén az idősotthonokban is folytatódik az oltások beadása.

Kiss Róbert, a védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit. Elmondta, 161 emberrel szemben intézkedtek, mert nem volt rajtuk maszk közterületen, illetve nyilvános helyen. Tegnap 336 személy ellen volt intézkedés kijárási tilalom megsértése miatt, két ember a kutyasétáltatás szabályait sértette meg.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos ismertette a csütörtök reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. E szerint itthon 1926 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 347 636 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 118, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 11 066 főre emelkedett. A legidősebb áldozat 99 éves volt.

Magyarországon egy lefele menő szakaszban vagyunk, a védelmi intézkedések rendkívül fontosak  

- mondta Müller. A kedvező számadatok a védelmi intézkedéseknek köszönhetőek. Közel duplája már a gyógyultak száma az aktív betegekhez képest.

20 304-en már meggyógyultak, és 116 266 aktív fertőzöttet tartanak számon. Jelenleg 4689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.

Már 96 ezernél is több embert oltottak be a vírus elleni vakcinával

- emelte ki a tisztifőorvos.

IllusztrációForrás: MTI/Rosta Tibor

Az oltóhelyek folyamatosan működnek, de csak annyi oltást tudnak beadni, amennyi érkezik. A hétvégén folytatódik a Moderna-vakcinával a 100 fősnél nagyobb idősotthonokban az oltások beadása. 

Ma megjelent egy kormánydöntés arról, hogy az EU-s vakcina beszerzésén túl egyéb forrásokat is keres a kormány. Ezt a feladatot Szijjártó Péter miniszter kapta.

Hatékony, biztonságos vakcina beszerzése a cél  

- mondta Müller Cecília. Kérte, hogy oltassák be magukat az emberek.

Korábban írtuk:

A lakosság beoltása már több EU-s országban, így Magyarországon is zajlik, azonban Brüsszel elhibázott döntései miatt nem olyan gyors ütemben, ahogyan azt az államok kormányai tervezték. Az Európai Unió, szemben az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával, hónapokkal később adta le rendelését a Pfizer vakcinájára, ráadásul az engedélyeztetési folyamat is rendkívül lassan ment. Hiába az oltóanyagok lassú elosztása, az EU ennek ellenére sem engedi meg a tagállamoknak, hogy maguk kössenek szerződéseket a gyártókkal, legalábbis ez derült ki Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos szerdai tájékoztatójából.

Oroszországban jövő héten kezdődik a lakosság tömeges beoltása a Szputnyik V vakcinával, erről tájékoztatott Vlagyimir Putyin elnök. Hozzátette, hogy az oltóanyag hatásos és a világ legjobbja, az ország pedig felkészült az oltási kampány lebonyolítására. A Szputnyik V vakcinával már Argentínában, Bolíviában, Szerbiában, Algériában, Palesztinában és Fehéroroszországban is oltanak, eddig nagyjából 1,5 millió ember kapta meg világszerte.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Tegnap Müller Cecília országos tisztifőorvos is beoltatta magát a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint ez egy fontos lépést jelent a járvány leküzdésében, hiszen tovább növeli a lakosság bizalmát az oltóanyaggal szemben.