Sok balesetet okozott eddig a csütörtök reggeli havazás. Főleg árokba csúszott, felborult autókhoz és karambolokhoz riasztották kora reggel a tűzoltókat. A meteorológiai előrejelzések szerint a havazás mellett az erős szél és az ónos eső is nehezíti ma a közlekedést, a mentőszolgálat pedig a gyalogosok biztonságára hívta fel a figyelmet.

Felborult egy autó az Újfehértó és Nagykálló közötti úton, és hasonló baleset történt a 10-es főúton Leányvár és Dorog között is. 

Egy kisteherautót Császáron, a Kossuth Lajos utcában az árokból kellett kihúznia a tűzoltóknak, mert megcsúszott a havas úton.

A csúszós utak miatt gyakoriak a karambolok is. Pomázon két autó, Tatabánya külvárosában három, Környén pedig szintén két autó ütközött össze a kora reggeli órákban. Súlyos sérülteket egyik baleseti helyszínen sem találtak.

Ónos esőre és viharos szélre figyelmeztetnek

Mint azt az Origo is megírta, több megyében ónos esőre és viharos szélre figyelmeztetnek. A legerősebb lökések meghaladhatják a 70-75, gomolyfelhők környezetében és a hegyekben akár a 80 km/h-t is.

A szél elsősorban az ország nyugati felén a frissen lehulló havat is hordhatja átmenetileg.

Csúszósak az utak. Egyes helyeken a hó, máshol az erős szél okozhat baleseteket. (Fotó: Nyíregyháza január 13-án)Forrás: MTI/Balázs Attila

Az autósokat lassú haladásra intik

Az Útinform szerint a gyorsforgalmi, valamint a fő-és mellékutak szinte mindenütt sónedvesek. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében, továbbá a keleti határ menti területeken előfordulhatnak havas-latyakos útszakaszok is. A látási viszonyok a legtöbb helyen jók, viszont a Dunántúl északi részén, a havazással érintett területeken akár 300 méter alá is csökkenhet a belátható út hossza.

Nemcsak az autósoknak, a gyalogosoknak is figyelniük kell a csúszós járdákon (Fotó: Nyíregyháza január 13án)Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Országos Mentőszolgálat nemcsak a sofőrök figyelmét hívja fel a csúszós utakra, hanem a gyalogosokét is. Legfrissebb Facebook-bejegyzésükben azt írják, hogy a síkos utak miatt főleg az idősek vannak veszélyben, de gyakran fiatalokhoz is hívják őket, mert elestek az utcán. Mindenkit arra kérnek, hogy vigyázzanak magukra!