Ukrajnában ítélhetik el a baloldali cigarettacsempészt

új képviselők választás 2014  Legény Zsolt
Nyíregyháza, 2010. január 15. Legény Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 8. számú egyéni választókerület (Vásárosnamény) MSZP-s országgyűlési képviselőjelöltje. A felvétel Nyíregyházán a Váci Mihály Művészeti és Gyermekcentrumban megtartott fórum után készült, ahol bemutatták a szocialisták Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjeit.
Vágólapra másolva!
Ukrajna nem ajánlotta fel Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását Legény Zsolt, az MSZP egykori etikai bizottságának vezetője ellen, akit cigarettacsempészeten kaptak tavaly Kárpátalján, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A politikus számára kedvező esetben pénzbüntetést kaphat a bűntett elkövetéséért, más esetben akár börtönre is ítélhetik a nagy mennyiségnek számító csempészcigaretta miatt.

Az szinte biztosra vehető, hogy a bűncselekmény elkövetőjét meghatározott időre – akár évekre – ki fogják tiltani Ukrajnából. Az ukrán hatóságok a lebukás napján lefoglalták a cigarettacsempészethez használt autóját, majd elkobozták azt.

A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint Legény Zsolt a diplomata-útlevelet pártja kifejezett kérésére kapta meg, a kérés indoklása szerint kárpátaljai kapcsolattartás céljából.

Ezzel azonban súlyosan visszaélt, amikor tetten érték decemberben az ukrán-magyar határon a speciális nyomozók.

A diplomata-útlevél soronkívüliséget biztosít a határátlépéskor, felmutatóját nem lehet megmotozni, mozgásában korlátozni, kocsiját átkutatni. Nem véletlenül merült fel a politikus lebukása után, hogy akár kapcsolatban lehetett ukrajnai szervezett bűnözői körökkel is. Ám erről egyelőre nincs megbízható információ.

Legény Zsolt Forrás: MTI/Balázs Attila

Az autóban talált nagy mennyiségű cigaretta eredetéről egy helyi portál annyit írt, hogy a dohányáru zárjegye szerint adómentes, mert olyan devizaboltból származik, ami például a repülőtereken működik a becsekkolás utáni területeken.

Emlékezetes, hogy Legény Zsolt azonnal közölte, amikor a határátkelőn félreállították, hogy diplomata, és megtiltotta az autója átkutatását. A Munkácsról kifejezetten a magyar „diplomata" miatt a határra érkező, nyilvánvalóan operatív információkkal rendelkező nyomozók értesítették a magyar konzulátust, ahonnan hamarosan a határra érkeztek akkreditált diplomatáink.

A két diplomata hallotta, hogy Legény azt mondta az ukrán nyomozóknak: „na jó, cigaretta van... az autóban". Ezzel szemben a botrány kirobbanása után Legény azt hajtogatta a sajtó munkatársainak, nem tudta, hogy cigaretta van az autójában, ám ezt Menczer Tamás külügyi államtitkár azonnal megcáfolta.

Legény Zsolt a diplomata-útlevél mellett elvesztette teljes politikai befolyását is, hiszen erkölcsileg vállalhatatlanná vált a köztörvényes bűncselekmény elkövetésével mindenki számára.

2006–2010, illetve 2010–2014 között volt az MSZP országgyűlési képviselője, előbb az ifjúsági, szociális és családügyi bizottságnak, majd az az európai ügyek bizottságának, illetve a fogyasztóvédelmi eseti bizottságnak, valamint a mezőgazdasági bizottságnak volt a tagja. 2010-ben Tornyospálca önkormányzati képviselőjének választották meg, majd betöltötte a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettesi tisztségét, és az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke is volt. Lemondásáig a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöke volt.