Megkapta a második védőoltást, vagyis már 94 százalékos védettséget élvezhet Karikó Katalin, a Pfeizer-BioNTech vakcinájának alapjául szolgáló mRNS-technika kitalálója. A biokémikus professzorral a Ripost készített interjút.

Karikó Katalin egészségügyben dolgozó kutatóként és életkorát tekintve is az elsők között vehette fel a koronavírus elleni védőoltást. Az első adag vakcinát december 18-án kapta meg, a másodikat pedig néhány héttel később, január 8-án.

"Ha nem lett volna törvényellenes, már a laboratóriumban beadtam volna magamnak a vakcinát, de szeretem betartani a szabályokat" – nyilatkozta korábban az El Pais spanyol lapnak. Most a Ripost kérdésére közölte: már az első után 88 százalékos volt a védettsége, de a második oltás után egy héttel már 94 százalékos védettséget élvez, ami nagyon magasnak számít. (A Pfizer-BioNTech vakcinája a második oltás beadása után egy héttel a 65 év alattiaknál 95, a 65 év felettieknél 94 százalékos védettséget nyújt.)

A tudományos munkájára koncentrál

„Már csak szeretnék a tudományos munkára koncentrálni és a régi életemet élni" – válaszolta a Ripostnak arra a kérdésére, mit fog tenni a jövőben.

Karikó Katalin az oltást kifejlesztő BioNTech alelnöke, az ő – és egy tudóstársa – szabadalma alapján kezdték el használni a rákdiagnosztikában az mRNS-technológiát, vagyis hogy egy információt, „üzenetet" tartalmazó, hírvivő fehérjét használnak fel orvosi célra. Magát az eljárást tíz éve alkalmazzák, de most először használták vakcina kifejlesztéséhez, és ebben a magyar tudósnak óriási szerep jutott - foglalta össze a portál.

Karikó Katalin, a Pfizer-BioNTech alelnöke. Az ő és egy tudóstársa szabadalma alapján kezdték el használni a rákdiagnosztikában az mRNS-technológiátForrás: AFP/Handout

 

Visszatérhet az élet a normál kerékvágásba

A tudós Amerikában lakik férjével, felnőtt lányuk evezésben kétszeres olimpiai bajnok.

„Nekem a legnagyobb öröm az volt a vakcinával kapcsolatban, hogy az embereknek reményt adott arra, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba – hangsúlyozta, hozzátéve, nagyon jól esett neki, amikor a Pennsylvaniai Egyetemen az oltásra váró orvosok és nővérek megtapsolták őket.

„Azt hiszem, el is sírtam magam" – idézte fel akkor a kutató a portálnak, aki azt állította: még az oltás helye sem fájt, és azóta sem tapasztal semmiféle mellékhatást. A jövő évre pedig azt kívánta, felejtsenek el az emberek mindent: a vírust, a vakcinát.

„Engem is felejtsenek el, és élvezzék, hogy az élet visszatér a régi kerékvágásba" – fogalmazott Karikó Katalin.