Kiderült, hogy mit jelent a T9 felirat azon a fügepálinkán, amelyet Orbán Viktor küldött Nagy Feró születésnapjára

Nagy Feró, fügepálinka,
Vágólapra másolva!
Nagy Feró csütörtökön ünnepelte 75. születésnapját, erre az alkalomra pedig különleges ajándékkal készült neki Orbán Viktor miniszterelnök. Az ajándékot a T9 fedőnév rejtette. A Ripost írt arról, mitől nem mindennapi az ajándék.
Vágólapra másolva!

Különleges fügepálinkát kapott a miniszterelnöktől csütörtökön egy köszöntő levél kíséretében a születésnapos Nagy Feró - írta tegnap az Origo. A Ripost megírta, mitől olyan értékes a T9 névre keresztelt pálinka.

T9, azaz Táncsics utca 9, a budai vár egyik legtöbb legendával körülvett helyszíne.

Itt raboskodott a Habsburgok börtönében Kossuth Lajos és Táncsics Mihály, de épített itt a tatárjárás után királyi központot IV. Béla, aztán meg védőbástyát Szapolyai János - írja a portál.

De hogy mi köze az egészhez Mátyás királynak, még érdekesebb.

Ő honosította meg ugyanis gyönyörű reneszánsz budai palotájában a fügét.

Az egyenesen Itáliából hozott tövekkel tele volt a budai vár legnaposabb déli, délkeleti része. A Vár jó ismerői szerint mind a mai napig sokszor hajtanak ki a legváratlanabb helyeken fügepalánták, amelyek 500 év múltán is őrzik Mátyás király emlékét - folytatták.

Forrás: Ripost

Egy nagyra nőtt, legalább

100 éves fügefa például a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt, Kossuth egykori börtönének,

a középkori lőportárnak a falába gyökerezve terem évente több kiló fügét. A nagyra növő, piros húsú termésből a Várkapitányság tavalyi döntése alapján fügepálinkát főztek. Ha úgy tetszik, Mátyás király, Kossuth és Táncsics emlékére - idézte fel az érdekességeket a Ripost.