Nagy Feró csütörtökön ünnepelte 75. születésnapját, erre az alkalomra pedig különleges ajándékkal készült neki Orbán Viktor miniszterelnök. Az ajándékot a T9 fedőnév rejtette. A Ripost írt arról, mitől nem mindennapi az ajándék.

Különleges fügepálinkát kapott a miniszterelnöktől csütörtökön egy köszöntő levél kíséretében a születésnapos Nagy Feró - írta tegnap az Origo. A Ripost megírta, mitől olyan értékes a T9 névre keresztelt pálinka.

T9, azaz Táncsics utca 9, a budai vár egyik legtöbb legendával körülvett helyszíne. Itt raboskodott a Habsburgok börtönében Kossuth Lajos és Táncsics Mihály, de épített itt a tatárjárás után királyi központot IV. Béla, aztán meg védőbástyát Szapolyai János - írja a portál.

De hogy mi köze az egészhez Mátyás királynak, még érdekesebb. Ő honosította meg ugyanis gyönyörű reneszánsz budai palotájában a fügét. Az egyenesen Itáliából hozott tövekkel tele volt a budai vár legnaposabb déli, délkeleti része. A Vár jó ismerői szerint mind a mai napig sokszor hajtanak ki a legváratlanabb helyeken fügepalánták, amelyek 500 év múltán is őrzik Mátyás király emlékét - folytatták.

Forrás: Ripost

Egy nagyra nőtt, legalább 100 éves fügefa például a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt, Kossuth egykori börtönének, a középkori lőportárnak a falába gyökerezve terem évente több kiló fügét. A nagyra növő, piros húsú termésből a Várkapitányság tavalyi döntése alapján fügepálinkát főztek. Ha úgy tetszik, Mátyás király, Kossuth és Táncsics emlékére - idézte fel az érdekességeket a Ripost.