A bíróság szeptemberben nem jogerősen elítélte M. Richárdot, valamint végleg eltiltotta a vezetéstől. Azonban ez sem fogta vissza a Dózsa György úti gázolót, akit korábban a kecskeméti-maffiaperben 8 évre ítéltek. A legutóbbi ítélete óta kapták el vezetés közben, drogozott, és úgy edzett a barátaival, hogy a konditerem a koronavírus miatt nyitva sem lehetett volna. Mindezek ellenére a férfi továbbra sincs letartóztatva, mindössze bűnügyi felügyelet alatt áll, ami szerint egész Pest megyében szabadon mozoghat. Az ügyészség szerint ez elfogadhatatlan, ezért ismét javasolták a letartóztatását, amiről a jövő héten fog dönteni a bíróság. Az Origo egy infromátor segítségével kiszámolta, hogy M. Richárd a halálos baleset óta mennyi időt töltött szabadlábon védekezve. Megdöbbentő szám jött ki. Ennél már csak az érthetetlenebb, hogy mennyi időt kell börtönben töltenie, ha jogerősen elítélik. 

M. Richárd a Dózsa György úti gázoló, a két halálos áldozattal járó baleset óta mindössze 2 és fél hónapot volt letartóztatásban. Már ez önmagában is figyelemreméltó, azonban, ha hozzávesszük, hogy rendszeresen szegi meg a kényszerintézkedés szabályait, akkor már egészen elképesztő. Legutóbb az derült ki róla, hogy szilveszterkor drogozott. Ezért az ügyészség a bűnismétlés veszélye miatt ismét javasolta a letartóztatását, már nem először.

M. RichárdFotó: Hirling Bálint - Origo

Többször megszegte a szabályokat, mégsincs letartóztatásban 

Tavaly okótberben ismét volán mögé ült, pedig nem volt jogosítványa, és első fokon eltiltották a vezetéstől. Egy német rendszámú, luxus Mercedesszel hajtott a Váci uton, amikor a rendőrök megállították.

 A történtekről egy szemtanú számolt be akkor a Borsnak.

Nem is hittem a szememnek, amikor megláttam, hogy ez megtörténhetett, ezt megengedi magának" – mondta a szemtanú a lapnak.

A rendőrség megerősítette a történteket, válaszukban azt írták, hogy a férfi elmondta az őt igazoltató rendőröknek, hogy nincs jogosítványa. Az ellenőrzése közben kiderült, hogy bírósági eljárás van ellen folyamatban, aminek a végéig bevonták a jogosítványát.

A szemtanú elmondása szerint az intézkedés után M. Richárd lezárta az autóját és gyalog ment tovább.

Decemberben egy konditeremben edzett a barátaival, ami a koronavírus miatti intézkedések miatt nem is lehetett volna nyitva. A teremben összesen heten voltak, ellenük védelmi intézkedés megszegése miatt tettek feljelentést a rendőrök. 

Ezek után újra bűnügyi felügyelet alá került, de ez sem akadályozta meg abban, hogy, ahogy fentebb már ítuk, drogozzon. A gyanú szerint december 31-én többféle kábítószert fogyasztott. A hatóságok kábítószer birtoklása miatt hallgatták ki.

A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Eszerint Pest megyén belül szabadon mozoghat, valamint hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen.

M. RichárdFotó: Polyák Attila - Origo

Már több mint egy évet letöltött a büntetéséből, pedig alig volt börtönben

Egy, az eljárást jól ismerő informátorunktól megtudtuk, hogy a Dózsa György úti baleset óta M. Richárd nagyjából mennyi ideig volt őrizetben, házi őrizetben, bűnügyi felügyelet alatt és letartóztatásban az első fokú ítéletig, amit 2020. szeptember 30-án hirdetett ki a bíróság.

M. Richárd először 2017 augusztusában került őrizetbe, két napra. Ezek után fél éven keresztül volt házi őrizetben, 2017. augusztus 21-től 2018. február 21-ig. Mivel a bíróság döntése szerint a házi őrizetben valamint a bűnügyi felügyelet alatt eltöltött időt harmadolva számítják bele a büntetésébe, így ez a 6 hónap összesen 2 hónap fogházbüntetésnek felel meg.

Később megint 2 napra őrizetbe került, majd 8 hónapot és 25 napot volt házi őrizetben, 2018. február 24-2018. november 18-ig. Ezt az időszakot is harmadolni kell, vagyis ez nagyjából 2 hónap 28 nap fogháznak felel meg.

A házi őrizetett megszakította 3 nap őrizet, ami után

2 hónap és 20 napra letartóztatásba került, egészen 2019 februárjáig.

Ezek után az elsőfokú ítéletig, 2020. szeptember 30-ig bűnügyi felügyelet alatt volt. Ezt az 1 év 7 hónapot is harmadolni kell, ami így nagyságrendileg 6 és fél hónap fogháznak felel meg.

A bíróság első fokon, nem jogerősen 4 év fogházbüntetésre ítélte a Dózsa György úti gázolót. A büntetésből jó magaviselettel ennek a 2/3-ának a letöltése után szabadulhatna, ami összesen 2 év 8 hónap. Ebből a kényszerintézkedésekkel már letöltött nagyjából 1 év 2 hónapot, vagyis mindössze 1 év 5-6 hónapra került volna börtönbe, ha nem fellebbeznek az első fokú ítélet ellen. Így elvéleg ennél akár kevesebbet is tölthet börtönben, igaz, akár többet is.

 

M. RichárdFotó: Hirling Bálint - Origo

 

Katona, verőember volt a maffiában

M. Richárd neve akkor vált először ismerté, amikor 2004-ben letartóztatták a kecskeméti maffiaperben. Amikor elfogták a banda tagjait, éppen arra készültek, hogy leszámolnak egy rivális bandával.

M. Richárd Radnai László egyik katonája volt, a bűnszervezet tagjaként főleg a tartózásokat hajtotta be.A banda foglalkozott drogkereskedelemmel és prostitúcióval is.

Miután letartóztatták, a börtönből is üzent a banda tagjainak, hogy mikor és kitől kell behajtani a tartozást. Egy 2005-ben tartott tárgyaláson felolvasták, hogy mit írt az egyik levelében:

Üzentem az ügyvédeken keresztül a Lacinak és a Péternek, hogy a szerbek vigyék el a balhét. Ha minket kidobnának, mindenkinek jó lenne"

M. RichárdForrás: MTI/Mónus Márton

A tárgyaláson egy védett tanút is meghallgattak, aki elmondása szerint M. Richárd testőre volt, egészen a letartóztatásáig.A 170 ezer forintos fizetését még akkor is kapta, amikor M. Richárd már a rácsok mögött volt.

2006-ban végül 8 év fegyházbüntetésre ítélték emberölés előkészülete és fegyvercsempészés miatt.

"Az életed nem ér annyit, mint a fényezés a kocsin"

Később, 2015-ben M. Richárd egy német rendszámú BMW-vel leszorított az útról egy biciklist, aki ezért ráütött az autójára. Erre M. Richárd bevágott a biciklis elé és azt ordította neki:

Az életed nem ér annyit, mint a fényezés a kocsin!"

Ezek után a társával együtt kiszálltak a kocsiból és megverték a biciklist.

M. RichárdFotó: Polyák Attila - Origo

A Dózsa György úti brutális baleset

A megvert biciklis esetével együtt vizsgálják azt a halálos balesetet, amit M. Richárd okozott a Dózsa György úton 2017-ben.A férfi a luxusautójával a megengedett sebesség többszörösével, nagyjából 140 kilométer/órás sebességgel hajtott úgy, hogy nem volt jogosítványa, videótelefonált és kokain volt a szervezetében.Ekkor a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy Citroen szabálytalanul elé kanyarodott. A sofőrnek esélye sem volt felmérni, hogy M. Richárd milyen sebességgel hajtott. Az ütközéstől a Citroen a közeli trolimegállóba csapódott, ahol több ember megsérült.

Az autóban utazó két ember meghalt, a sofőr életveszélyesen megsérült.

A baleset a Dózsa György út és Kassák Lajos utca kereszteződésében történt 2017. május 15-én.Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A baleset után M. Richárd letartóztatásba került, de 2019 februárjában kiengedték, mert meg kellett operálni a szívét. Ezek után Budapesten és Pest megyében szabadon mozoghatott, nem került újra letartóztatásba.

A tárgyaláson M. Richárd elismerte, hogy a baleset előtt nem fékezett, sőt, gázt adott. Ezen kívül elismerte a garázdaságot, a könnyű testi sértést, a halálos közúti balesettel kapcsolatban pedig részben ismerte el a felelősségét.

A bíróság végül első fokon 4 év fogházbüntetésre ítélte M. Richárdot és véglegesen eltiltotta a vezetéstől.

A Citroen sofőrjét, aki szabálytalanul kanyarodott ki elé, 1 év 10 hónap, 3 évre felfüggesztett büntetésre ítélte, és 1 évre eltiltotta a vezetéstől.

Az ítélet ellen az ügyészség M. Richárd ítéletének súlyosbításáért, a férfi enyhítésért, míg a Citroen sofőrje felmentésért fellebbezett.

Ezek után az ügyészség javasolta a gázoló letartóztatását, többek között a bűnismétlés veszélye miatt. Ezzel szemben M. Richárd ügyvédje azt kérelmezte, hogy szüntessék meg a bűnügyi felügyeletét.
A bíróság ezek után megszüntette a bűnügyi felügyeletét, ami ellen az ügyészség szintén fellebbezett.Ezek értelmében M. Richárdot hiába ítélték el, oda és akkor mehetett, amikor akart. A jogosítványát azonban nem kapta vissza.

Forrás: Origo

Vesztegetéssel akarta visszaszerezni a jogosítványát

M. Richárd jogosítványát már 2016-ban bevonták, mert összeszedte a 18 büntetőpontot. Ezek után utánképzésre kellett volna járnia, aminek a keretein belül részt kellett volna vennie egy 6 órás előadáson, majd teljesítenie kellett volna egy feladatsort és a forgalmi vizsgát.

Ehelyett azonban egy közvetítőn keresztül felkeresett egy olyan embert, akiről tudta, hogy hamis igazoló papírokat csinál.Azt mondta neki, hogy hajlandó bármekkora összeget kifizetni azért, hogy soron kívül visszaszerezze a jogosítványát.

A hamisító azt mondta neki, hogy 600 ezer forintért cserébe elintézi az ügyet. M. Richárd kifizetett neki a közvetítőn keresztül 300 ezer forintot, de különböző okok miatt a férfi nem tudta visszaszerezni a jogosítványt.

Ezek után, a jogosítvány nélkül száguldozó M. Richárd összeütközött a Citroennel 2017. május 15-én. A hamisító a közvetítőn keresztül azt ajánlotta fel a gázolónak, hogya magas beosztású rendőr ismerősén keresztül 600 ezer forintért befolyásolni tudja az ellene indított büntetőeljárást. M. Richárd kifizette ezt a pénzt, de az volt a feltétele, hogy a jogosítványát is szerezzék vissza.

M. Richárd tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2019-ben.Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezek után majdnem sikerült visszakapnia a jogosítványát, de azt 2017 szeptemberében megint bevonták.

Mint kiderült, a hamisító M. Richárdot és a közvetítőt is átverte, ugyanis nem állt kapcsolatban senkivel, aki befolyásolni tudta volna az ügyét, vagy vissza tudta volna szerezni a jogosítványát.A megszerzett 900 ezer forintot magára költötte.

Az ügyészség kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja M. Richárdot és a két társát. Azt javasolták, hogy az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek, akkor M. Richárdot ítélje a bíróság 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, a közvetítőt 2 évre, amit 5 év próbaidőre felfüggeszt. A csaló 4 évre kerülhet börtönbe.

Tehát M. Richárd a biciklis megveréséért és a Dózsa György úti gázolásért kapott büntetésésn kívül még számíthat másik ítéletre is.