Erdő Péter a keresztény egyház belső szeretetközösségéről beszélt a Szent István-bazilikában

MAGYAR Péter; ERDŐ Péter; STEINBACH József; BALOGH Zoltán; FABINY Tamás, ökumenikus imahét
Budapest, 2021. január 17. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b5) beszél, mellette Fabinyi Tamás evangélikus elnök-püspök (b2), Magyar Péter Marius ortodox esperes (b3), Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke (b4) és Balog Zoltán református püspök (b6) az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén a Szent István-bazilikában 2021. január 17-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A keresztény hívek, családok és közösségek egymás iránti szeretetéről és felelősségéről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában.
Vágólapra másolva!

A bíboros a keresztények egységéért megrendezett programsorozat nyitó istentiszteletén hangsúlyozta: a krisztuskövetőknek különös módon kell szeretniük egymást. Az egyháznak ez a "belső szeretetközössége" jel a világ számára, ahogy Jézus mondta a tanítványainak,

Erdő Péter arról beszélt: Jézus mindenkit szeretett, az egész világért életét adta, de különös szeretettel gyűjtötte maga köré tanítványait, azokat, akik hittek szavaiban. Ennek a Krisztus körül összegyűlő közösségnek a bensőséges szeretetét jelenítik meg a keresztény közösségek és a keresztény családok.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b5) beszél, mellette Fabinyi Tamás evangélikus elnök-püspök (b2), Magyar Péter Marius ortodox esperes (b3), Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke (b4) és Balog Zoltán református püspök (b6) az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén a Szent István-bazilikában 2021. január 17-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Keresztény közösség, keresztény család az lesz, ahol a tagok egymás iránti szeretete Isten szeretetét jeleníti meg.

- fogalmazott a bíboros.

Kitért arra, hogy a keresztény közösségeknek "egymás terhét" kell hordozniuk, ahogy arra már Szent Pál figyelmeztetett:

Erdő Péter szólt arról is: a különböző keresztény felekezeteket még mindig van, ami elválasztja egymástól, és a "Krisztusban való egység" megtalálása "figyelmet, fáradságot, elszánt és igényes munkát kíván". De a teljes egység eléréséig a keresztény közösségek gyakorolhatják a szolidaritást és a testvéri szeretetet minden keresztény, különösen az üldözöttek iránt.

Az elmúlt évek eseményei igazolták, hogy a hitükért meggyilkolt keresztények - VI. Pál pápa szavaival élve - megvalósítják a vértanúság ökumenizmusát - tette hozzá Erdő Péter.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke arról beszélt: nehéz időben különösen fontos, hogy "rácsodálkozzunk Isten megtartó szeretetére". Isten ugyanis nemcsak beszél a szeretetről, hanem "szabadító jótetteivel cselekszik is értünk".

Steinbach József dunántúli református püspök Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ennek a cselekvő szeretetnek a lényegét fogalmazza meg a 103. zsoltár: Isten megbocsátja a bűnöket, meggyógyítja a betegségeket és "megváltja életünket a sírtól". Isten szeretete tehát megújít testben és lélekben, de ennél is többet tesz: az örök élet tágasságába helyezi a földi életet - mondta a református püspök. Ezt végiggondolva lehet igazán megérteni az idei ökumenikus imahét mottóját:

- tette hozzá Steinbach József.

Kitért arra is, hogy az imahét tematikáját összeállító svájci szerzetes közösség tanácsát megfogadva, érdemes megállni és rácsodálkozni Isten gyógyító és megtartó szeretetére. E szeretet nélkül, végigrohanva az életen ugyanis

- fogalmazott a református püspök.

A liturgiai szolgálatban részt vettek a MEÖT tagegyházainak vezetői. A szertartáson jelen volt Áder János köztársasági elnök.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita (középen), Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (j3) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (mögöttük) is részt vett az istentiszteleten. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza.