Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven, de jövő héten valószínűleg Magyarországra is kevesebb oltóanyagot küld a Pfizer - emelte ki Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjújában.

"Köszönöm szépen, rendben van minden. Teljesen jól érzem magam, semmilyen hatást nem éreztem" - így reagált Müller Cecília arra a kérdésre, hogyan érzi magát, miután beoltatta magát a Pfizer vakcinájával. Az országos tisztifőorvos azt is elárulta, hogy sem bőrpír, sem izomfájdalom nem jelentkezett nála, még az oltóanyag beadását sem érezte. 

Az országos tisztifőorvos közölte, értesültek arról, hogy a jövő héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik majd. Mint mondta, többletkapacitás kialakítására készül az oltóanyaggyártó Pfizer, ezért - valószínűleg technikai okokból - a gyárat erre fel kell készíteni.

"Az oltási tervet semmiképpen sem szeretnénk megváltoztatni" - reagált a sajtóhírre, miszerint Brüsszel kudarcot vallott a vakcina beszerzésben. Hozzátette, hogy a várthoz képest a jövő héten kevesebb vakcina fog érkezni Magyarországra. Hangsúlyozta: készülnek arra, hogy semmiképpen ne kelljen csökkenteni a beadott védőoltások mennyiségét, ezért mindent megtesznek azért, hogy hatékony és biztonságos vakcinát szerezzenek.

Müller Cecília, országos tisztifőorvosForrás: MTI/Vasvári Tamás

Az országos tisztifőorvos közlése szerint Magyarországon rend van az oltóhelyeken. Azt is kiemelte, hogy aki megkapta az első oltást, az meg fogja kapni a másodikat is, hiszen csak így alakul ki teljes immunitás a szervezetben. Erről figyelemfelhívó levelet küldött az oltópontoknak, de eddig is ezt a gyakorlatot alkalmazták, mert szakmailag csak az helyes, ha az oltási sorozatot végigviszik - tette hozzá.

Müller Cecília megköszönte a jelentkezést azoknak, akik regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra.
Kifejtette, szükség van információra ahhoz, hogy elérjék azokat, akik be akarják oltatni magukat, mivel nem egyszerű megszervezni ennyi ember beoltását. Bíznak abban - tette hozzá -, hogy a jelenleg még kételkedők is kérik az oltást. 

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy visszajelzés érkezik a megadott e-mail-címeken a jelentkezőkhöz. Tájékoztatást már küldtek, és megjelenik a felületen a visszajelzés is, hogy sikeres a regisztráció  - jelezte. A regisztráció fontos ahhoz, hogy mindig elérjék az oltási terv alapján következő csoportot, és értesítést küldhessenek, hogy hol és mikor adják be az oltást - hangsúlyozta Müller Cecília.