Az Antifa azért építkezik Magyarországon, hogy a következő országgyűlési választás idejében már egy ütőképes csapatuk legyen – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

A vörös zászlók, amelyek Fekete-Győr András Momentum-elnököt körbevették, mikor 2018 végén megdobta a magyar parlamentet védő rendőröket, egy német gyökerű szélsőbalos csoportosulás szimbólumát viselték – derült ki Georg Spöttle Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatából. A biztonságpolitikai szakértő elmondta: 

a logó, amely két egymásba kapaszkodó fekete kezet ábrázol, az antikapitalista összefogást jelképezi.   

Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy nemcsak a washingtoni Capitolium ostrománál lehet a szélsőbaloldali, Antifa-mozgalmi szálaira bukkanni, de az egy-két évvel ezelőtti hazai tüntetéshullámban is. Egy akkori beszámolóból kiderül, hogy amikor a még csak alakulgató szivárványkoalíció igyekezett forradalmat kirobbantani, a munka törvénykönyvének módosítása ürügyén az utcára vitt tömegben a tüntetők között a szélsőbaloldali Antifa-mozgalom tagjai, magukat anarchistának kikiáltó demonstrálók, vörös csillagos pulóvert viselő kommunisták is voltak. Ráadásul az is kiderült, hogy a demonstrálók között számos külföldi személy is volt. Fekete-Győr András pedig egy, az interneten elérhető videó tanúsága szerint vörös színű lobogókkal körülvéve hajított füstbombát a rendőrökre. 

Georg Spöttle érdekesnek találta, hogy az említett logó megjelent két éve Magyarországon, mert elmondása szerint ezt a német gyökerű jelképet már régóta nem használják.

Fekete-Győr AndrásForrás: MTI/Mónus Márton

A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy német tüntetők hozták magukkal a zászlókat, és azt valószínűsíti, hogy az Antifa jelképét nem merték használni, inkább ezzel a régi logóval helyettesítették.

Mindenesetre a szimbólumrendszer egyértelmű, azt ugyanis Spöttle leszögezte, hogy a fekete-vörös színkombináció mind az anarchistáknak, mind pedig az Antifának már évtizedek óta sajátja. 

A biztonságpolitikai szakértő Magyarországon is reális fenyegetésnek tartja a nemzetközi szélsőbaloldali szervezetek tevékenységét, ám megjegyezte: hazánkban nincs akkora erőszak-potencia, mint az Egyesült Államokban. Hozzátette: viszont ha a baloldal felméri, hogy milyen sikeres volt Amerikában az Antifa és a BLM a provokációban, és az indulatok felkorbácsolásában, akkor minden bizonnyal hasonlóan rá fog erre játszani.

Georg Spöttle arra is kitért, hogy az Antifa-mozgalom magyar ága minden jel szerint éledezik a közösségi médiában is, ahol egyre radikálisabb viselkedést tanúsítanak, ráadásul egyre több szimpatizánsuk van. Elmondása szerint őt is fenyegették már meg saját hivatalos közösségi oldalán.

– Nyilvánvaló, hogy abból a célból építkeznek, hogy a következő országgyűlési választás idején már egy ütőképes csapatuk legyen – vélekedett a biztonságpolitikai szakértő.