Két, többek között az útdíjfizetés kijátszására épülő, milliárdos költségvetési csalást leplezett le a NAV. A fuvarozással és használt autók értékesítésével foglalkozó elkövetői körök kamucégek alapításával kerülték el az útdíj- és adófizetést, amiért akár húsz év börtönre számíthatnak - írják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közösségi oldalán.

A NAV pénzügyi nyomozói többek között a magyar fejlesztésű, országos lefedettségű elektronikus útdíjrendszernek köszönhetően kapták el a két bandát. A két felderített ügyben önmagában az elcsalt útdíjak utáni bírság meghaladja az egymilliárd forintot. 

Az egyik hálózat stróman cégek nevében végzett árufuvarozást. 

A társaságok bevallásokat ugyan nyújtottak be, de a közterheket nem fizették meg: nemcsak az egymilliárd forintnyi útdíjat nem rendezte senki, hanem munkavállalók utáni adókat és járulékokat sem. A másik ügyben a gyanúsítottak használtautó-kereskedő cégeket alapíttattak, amik az autóvásárláskor illetékmentességet élveztek. A magánszemély ügyfeleik által megvenni kívánt autókat bejelentették éppen használt bukó cégeikbe, azokat fiktív szerződések alapján használták. 

A tényleges vevők így nem fizettek illetéket a gépjárművásárláskor, és az útdíjat, biztosítást sem rendezték soha. 

Négy év alatt négyezer autó futott át így a bevallásokat is elmulasztó cégeken. A kétszázmilliós útdíjbírság mellett a be nem fizetett illeték és adó összege hétszázmillió forint volt, míg a kijátszott biztosítások díja is meghaladta a háromszázmillió forintot.

A NAV észak-magyarországi pénzügyi nyomozói IT szakemberek és bevetési járőrök bevonásával csaptak le a bandákra. A teljes könyvelés és elektronikus levelezés mellett lefoglaltak

  • ötvenöt tehergépjárművet,
  • négy luxusautót,
  • egy ingatlant,
  • továbbá magyarországi és szlovákiai bankszámlákat is zár alá vettek, eddig összesen háromszázmillió forint értékben.

A nyomozók összesen tizennégy gyanúsítottat hallgattak ki, akik közül ötöt költségvetési csalással, kilenc személyt pedig közokirat-hamisítással gyanúsítanak. A bűncselekmények egyik ötletgazdáját őrizetbe vették, és a bíróság elrendelte letartóztatását. Ha bűnösségük bebizonyosodik, az üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt akár húszéves szabadságvesztésre számíthatnak.