Már 123 ezer embernél is többet oltottak be itthon, az orosz és a kínai vakcinát is vizsgálják

Vágólapra másolva!
Kedvezőek a járványügyi adatok, 1000 alatt van az új betegek száma - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján. A gyógyultak száma már nagyobb az aktív fertőzöttek számánál, de ez nem ad okot semmiféle lazításra, mert több országban is a kezdeti kedvező adatok után újra több a beteg. Müller arról is beszélt, hogy már 123 ezernél is több beteget oltottak be itthon, de a tervezettnél kevesebb oltóanyag érkezik most Brüsszelből.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert, a védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétvégi napi adatokat ismertette. Maszkviselés hiánya miatt 496 ember ellen intézkedtek a hatóságok. Üzletekben, plázákban 69 személlyel szemben történt intézkedés. 391-en az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen. A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 732 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 536 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem vették figyelembe. A kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1443 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 228 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 9942-szer intézkedtek.

Kedvezőek a járványügyi adatok, 1000 alatt van az új betegek száma

- közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. A gyógyultak száma már nagyobb az aktív fertőzöttek számánál, de ez nem ad okot semmiféle lazításra, mert több országban is a kezdeti kedvező adatok után újra több a beteg.

- figyelmeztetett a szakember, aki mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, regisztráljon az oltásra.

Papp Tibor, a Mezőberényi Református Szeretetotthon református lelkésze megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját a Mezőberényi Református Szeretetotthonban 2021. január 17-én. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Müller Cecília azt is elmondta, hogy hétvégén folytatódott az egészségügyi dolgozók, illetve az idősotthonokban lakók és dolgozók oltása. Eddig 123 ezernél is több embert oltottak be, holnap az összes vakcinát beadják abból, ami az országba érkezett. A cél az, hogy a zárt közösségekben minél teljesebb legyen az átoltottság, így ott a vírus terjedése megáll.

Az oltóanyagokkal kapcsolatos téves információkkal kapcsolatban azt kérte Müller Cecília,

higgyenek a magyar szakembereknek, hiszen ezen a területen a magyar szakemberek mindig az élen álltak.

Csak biztonságos vakcinával oltanak itthon - mondta a szakember, aki a kínai vakcináról is beszélt. Mint mondta, ez egy inaktivált vakcina, azaz megbetegedést nem tud okozni, mert ezt a képességét elvették. Ilyen típusú oltásokat nagyjából 100 éve gyártanak, és beváltak. A technológiája nem elavult, a gyerekbénulásos vakcina is a kínai koronavírus elleni vakcina elvén készül.

Kozma Ádám főgyógyszerész az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat viszi a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház intézeti gyógyszertárába 2021. január 12-én. Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Vajda János

A Pfizer-vakcinából újabb szállítmány érkezik kedden, ez további 35 685 ember beoltására lesz elég. Sokan már a második védőoltásukat kapják meg, az ő részükre a második vakcina biztosított, félre van téve.

Kérdésre válaszolva Müller elmondta, hogy a már beoltottak fertőzőképességéről egyelőre nincsenek biztos adatok. De az kimondható, hogy akinél már kialakult az immunitás, nem fog megbetegedni, vagy ha mégis, nem lesznek súlyos szövődményei, így esetében kevésbé fogja átadni a fertőzést.

Egy másik kérdésre reagálva azt is elmondta, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinája várandósság alatt nem adható be, allergia esetén alapos egyeztetésre van szükség az oltást beadó orvossal.

Megkaphatja az oltást az is, aki vérhígítót használ.

A magas vérnyomással küzdőknek különösen ajánlott az oltás beadása - jegyezte meg.

Újabb kérdésre válaszolva a tisztifőorvos megjegyezte, a jelenlegi vírusmutációk ellen hatékony a vakcina. Egyelőre az Operatív Törzs nem tapasztalja azt, hogy az új variánsok jobban fertőznek. De ezek nem fognak másképp viselkedni Magyarországon, mint más országban – tette hozzá.

Egy kérdésre reagálva a kínai vakcináról elmondta Müller, hogy azt a helyszínen vizsgálják jelenleg a magyar hatóságok, és csak biztonságos vakcinára lesz engedély.

A 3000 fő beadására alkalmas orosz vakcinát továbbra is vizsgálják a magyar hatóságok,

az eddigi tapasztalatok kedvezőek. Hamarosan helyszíni vizsgálat is lesz ott, ahol gyártják - mondta egy másik kérdéssel kapcsolatban Müller Cecília.