Varga Judit rendkívüli ülést hívott össze a Facebook tiltásai miatt

Vágólapra másolva!
A Facebook "árnyéktiltási" gyakorlata miatt Varga Judit igazságügyi miniszter összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését. A tárcavezető ezenfelül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökével is találkozót kezdeményezett, ahol a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről fognak tárgyalni a felek. Mint ismert, a Facebook jelentősen korlátozta Varga Judit elérését.
Vágólapra másolva!

A miniszter hétfői posztjában ismertette az "árnyéktiltás" azaz a "shadowban" fogalmát: a social media szolgáltatók titokban, politikai céllal úgy korlátozzák a profilok láthatóságát, elérését, hogy arról a felhasználó nem tud.

"A tech cégek ezzel minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti. Az árnyéktiltás rendszerszintű gyakorlatáról nemcsak a most kiszivárgott Twitter-vezérigazgatóról készült hangfelvételből értesülhettünk" - kommentálta mindezt Varga Judit, aki szerint

Éppen ezért összehívta az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését, és a hétre megbeszélést kezdeményezett a GHV elnökével a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről.

Mint ismert, Varga Judit december közepén számolt be róla: a Facebook mindenféle előzetes értesítés és indokolás nélkül úgy állította át a hivatalos fiókjával kapcsolatos algoritmusokat, hogy ezzel a korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzései elérése.