Megérkeztek az első igénylések a január 1-jén indult otthonfelújítási támogatásra - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Novák Katalin ismertetése szerint  eddig mintegy harminc család nyújtotta be igényét a legfeljebb 3 millió forintos otthonfelújítási támogatásra. A miniszter emlékeztetett arra, hogy 

a támogatást a saját háztartásukban legalább egy gyermeket nevelő szülők kaphatják meg. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az otthonfelújítási támogatás a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, tehát az egyszülős családoknak is jár.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterForrás: Facebook

Novák közölte, hogy az otthonfelújítási támogatás egyéni élethelyzetekre vonatkozó kérdéseire a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatán, call centerén és honlapján tudnak válaszolni a szakemberek. A kormány azt szeretné, hogy Magyarországon mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, és a fiatalok minél jobb körülmények között alapíthassanak családot, vállalhassanak, nevelhessenek gyereket  - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, aki hozzátette: egy friss kutatás szerint Magyarországon tíz emberből kilenc nagyon fontosnak mondta, hogy saját tulajdonú otthona legyen. Egy másik felmérés szerint pedig a megkérdezettek 64 százaléka tervezi otthona felújítását. A miniszter ezekre utalva arra emlékeztetett, hogy a kormány az öt éve tartó otthonteremtési programmal az új otthonok megteremtését, míg a január 1-jével bevezetett felújítási programmal már a saját otthonok felújítását is támogatja.

Eddig mintegy harminc család nyújtotta be igényét a 2021. január 1-től kérhető, legfeljebb 3 millió forintos otthonfelújítási támogatásra (illusztráció)Forrás: MTI/Beliczay László

Novák Katalin közölte, egy családot alapító pár ma már több tízmillió forint segítséget kaphat az otthonteremtéshez.  A babaváró támogatással, a családi otthonteremtési kedvezménnyel, a csokkal és az ehhez kapcsolódó 15 millió forintos kölcsönnel akár 30 millió forint támogatást is kaphatnak a fiatalok a magyar államtól  - mondta miniszter, aki kitért arra is, hogy a kormány tervei szerint 2022. január 1-jétől a 25 év alattiak szja-mentességet kaphatnak munkajövedelmük után, és ez újabb támogatást jelent a fiataloknak.  Jelezte, ehhez hasonló mentesség Lengyelországban működik.