Kedden is sajtótájékoztatót tartott az Operatív Törzs. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ismertette, az oltási munkacsoport a lakosság tömeges oltására készül, de továbbra is akadozik a brüsszeli vakcinaszállítás. Az oltási munkacsoport emiatt teljes mértékben támogatja a kormányt abban, hogy az EU-s forráson kívül más forrásból is érkezzen biztonságos és hatékony vakcina. Ha ugyanis elegendő vakcina áll rendelkezésre, akkor egy hétvége alatt akár 1 millió ember oltása is megvalósulhat. A sorrendet az életkor is meghatározza majd. Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, az összes, Magyarországra érkező vakcina jól működik és biztonságos, a lakosságot pedig arra kérte, hogy kizárólag hiteles forrásokból tájékozódjanak az oltással kapcsolatban. 

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az Operatív Törzs tájékoztatóján arról beszélt, az oltási munkacsoport folyamatosan nyomon követi a vakcina mennyiségét, szállítását. Mára minden, az országba megérkezett vakcinát eloltottak, összesen 129 689 fő kapta meg az oltást, ebből 1643 fő már a másodikat is. Szerdán újabb szállítmány fog érkezni. Az újabb vakcinaszállítmányokra ezután egy hetet kell várni, így lassabban halad az oltás a tervezettnél. A tömeges oltásra akkor van lehetőség, ha van elegendő vakcina. A Brüsszel általi beszerzés azonban lassú, ezért a munkacsoport teljes mértékben támogatja a kormány azon szándékát, hogy más gyártóktól is biztonságos vakcinát szerezzen.  

Ha nagyobb vakcinaszállítmány érkezne az országba, akkor egy tömeges oltást is le tudnánk bonyolítani  – jelentette ki. Eddig 90 idősotthonban 10 003 embert oltottak be – tette hozzá.

Gy. Németh Erzsébet kritikájára reagálva György István azt kérte a főváros baloldali vezetésétől, kérdezze meg az ott lakókat, hogy zajlik az oltás ezekben az intézményekben. 

A baloldal az oltás ellen hergel, sőt, oltásellenesek. Inkább azért lobbizzanak Brüsszelben, hogy előbb kapjunk oltást – tette hozzá. 

Elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók, és az idősotthonok dolgozói, lakói után a 89 év felettiek, majd a 60 év felettiek következnek. A türelmetlenség nagyobb az Operatív Törzsnél, mint a közvéleményben – jelentette ki. A 60 év felettieket további csoportok fogják követni. Megkezdődött a felkészülés a rend- és honvédelmi csoportoknál.

Ahogy növekedünk előre a sorban, az oltóhelyek száma is növekedni fog – tette hozzá. 102 kórházat, 151 járóbeteg-szakellátót és több mint 4000 háziorvosi rendelőt tudnak oltóponttá tenni - közölte.

Ha lesz igény, akkor a szavazóköröket is bevonják oltóhelynek – ismertette György István, aki azt fejtette ki, hogyha lenne vakcina, akkor kiszélesítenék az oltópontok körét.  A társadalomnak teljes összefogásra van szüksége – szögezte le.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Dunavarsányban hétvégén azt tesztelték, milyen egy háziorvosi rendelőben oltani, ennek keretében 120 háziorvos kapta meg az oltást. Ez alapján az derült ki, hogy ez egy maximálisan működőképes folyamat.

A háziorvosok emellett már megkapták a tájékoztatót arról, hogyan kell működtetni az oltópontot. A hétvégi teszt után több háziorvos is jelezte, hogy csatlakozna az oltási folyamathoz, miután azt tapasztalták, hogy ezt szervezetten meg lehet valósítani - tette hozzá az államtitkár. 

Két nap alatt egymillió embert be tudnánk oltani, az oltási munkacsoport felkészült a feladatra – összegzett. Minden célcsoport értesülni fog a rá vonatkozó információkról. Ez még a vakcinaszállítmányok akadozása miatt bizonytalan. Mindenki meg fog kapni minden információt kellő időben - zárta mondandóját.

A Napfény Otthon egyik lakója megkapja a Pfizer-BioNTech vakcinájátForrás: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília köszönetét fejezte ki azoknak, akik kialakították az oltási rendünknek a logisztikáját. Egy rendkívül átgondolt, rendszerezett tervről van szó. Ez egy rendkívül bonyolult folyamat - tette hozzá.  Felhívta a figyelmet az álhírekre, sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében, ami nem megengedhető, főleg egy pandémia idejében  - emelte ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt kérte, mindenki a megfelelő forrásból tájékozódjon. 573 fővel emelkedett a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában, ebből az látszik, hogy a második hullámból megyünk kifelé - mondta az országos tisztifőorvos. Meghalt 111 beteg, az aktív betegek száma 109 841 fő, és 4445 beteget ápolnak kórházban, 309 ember van lélegeztetőgépen - mondta Müller Cecília. 

Örülünk, hogy az egészségügyi dolgozók hallgattak ránk, és beoltatták magukat. Ők a napokban védetté válnak – jelentette ki Müller Cecília, aki hozzátette, hogy mostanában kapják meg a második oltást. 

A Pfizer cég módosította a szállítási idejét, emiatt holnap érkezik meg az újabb szállítmány, ami 35 685 fő oltását teszi lehetővé. 

Az országos tisztifőorvos az idősekhez fordulva azt kérte, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak. A hamis információk félelmet és bizonytalanságot keltenek. Az összes, Magyarországra érkező vakcina jól működik, biztonságos. Többféle technológiával készült vakcina van a világban, de mindegyik vakcina megfelelően működik. Vannak köztük különbségek a hatásmechanizmust tekintve, de a gyógyszerügynökségek csak abban az esetben engedélyeznek egy vakcinát, ha az megfelelő védelmet biztosít és biztonságos. A Pfizer és a Moderna vakcinája mRNS-alapú, az AstraZeneca- és a Szputnyik-vakcinák vektoralapúak, és van olyan vakcina is, amely teljes egészében az elölt vírust tartalmazza, ezt a szervezet idegenként észleli, és azonnal elkezd védekezni ellen. Fontos kiemelni, hogy az elölt vírus nem tud megbetegedést okozni. Ilyen egyébként a kínai, valamint a Debreceni Egyetem magyar fejlesztésű vakcinája is. 

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, tegnap a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 150 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatálybalépése óta pedig összesen 20 341-gyel szemben. Kiss Róbert hozzátette, 121-en az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, közülük 31 embert figyelmeztetésben részesítettek, 58-at helyszíni bírsággal sújtottak. További 10 emberrel szemben azért intézkedtek, mert a tömegközlekedésben nem viselt maszkot, 19-en pedig bevásárlóközpontban nem, vagy nem megfelelően hordták a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 704 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 198 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 506 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem vették figyelembe. 

Tegnap egy üzletet bezártak a szabályok negligálása miatt, sem a tulajdonos, sem az alkalmazott nem viselt maszkot. 

Közölte: tegnap a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 254 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt már 27 052 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek szabályszegőkkel szemben.

Tegnap is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 63 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 005-ször intézkedtek.

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha nyárig a tagállamok lakóinak 70 százalékát beoltanák. Ezt melegen üdvözöljük, de az kizárólag a vakcinamennyiségtől függ, hogyan tudjuk beoltani az embereket – mondta Müller Cecília. Azt a kérdést az oltóorvos dönti el, hogy egy daganatos betegnek beadja-e a vakcinát.

Kiss Róbert sajtókérdésre válaszolva azt mondta, hogy a maszkviselés a lakosság életévé vált. A magyar lakosság megértette az Operatív Törzs törekvéseit – tette hozzá. A magyar lakosság szabálykövetési magatartása javult  – fűzte hozzá.

Abban az időpontban jelenjen meg mindenki, amit kapott – válaszolt kérdésre Müller Cecília, aki hozzátette, hogy a gyártó csak akkor tud garanciát vállalni a hatásosságra, ha betartják az előírásokat. Amennyiben valaki lecsúszik egy-két nappal a második oltásról, az még nem probléma. Ilyenkor ezt jelezni kell az oltópontoknak, hogy addig is be tudjanak mást oltani.

Müller Cecília továbbra is jól érzi magát, semmilyen mellékhatás, tünet nem jelentkezett, mióta megkapta a védőoltást.  Rendkívül jól érzem magam az oltás után, még helyi reakcióról sem tudok beszámolni – mesélt tapasztalatairól az országos tisztifőorvos.

Az összes oltóanyagot el kell oltani, nem maradhat eloltatlan vakcina – szögezte le Müller Cecília, aki arra a kérdésre válaszolt, hogyha az oltóponton megmarad vakcina, azzal mi történik.