Videót tett közzé hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amelyben új információkat osztott meg az orosz és a kínai vakcinákról.

A videóból kiderül, hogy az OGYÉI munkatársai lefolytatták a helyszíni vizsgálatot az elmúlt hét végén, és a tapasztalatok pozitívak.

Oroszországban már kint vannak az OGYÉI kollégái, ma elutaznak Moszkvától egy nagyjából 120-130 km-re ahhoz a gyárhoz, ahol az oltások előállítása zajlik. A holnapi nap folyamán ott a gyárban megtekintik a gyártási folyamatot. Csütörtökön elmennek abba az intézetbe, ahol az oltások hatósági engedélyezése zajlik, és akkor utána meg tudják hozni a döntésüket arról, hogy kiadják-e az engedélyt a Szputnyik vakcinára. 

- mondta Szijjártó Péter a videóban.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is mondta, hogy pénteken Oroszországba utazik, de csak akkor fogunk tudni szerződéseket kötni, ha az OGYÉI kiadja az engedélyt az alternatív forrásból származó oltóanyagok magyarországi használatára. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy politikailag, diplomáciailag, külpolitikailag, amit meg lehetett tenni, mindent megtettük annak érdekében, hogy legyen több oltóanyag, több, gyorsabb és biztonságos oltóanyag Magyarországon.